AutoCAD MEP – označování průměrů potrubí DN, D a ND

Kategorie » téma: Další programy

07.05.2015 10.14 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17366x

Možná Vás v minulém příspěvku zaujalo, jaká divná čísla jsou v dimenzích definovaných vodovodních trubek napsaná, když rozměrová řada PPR potrubí je D16, 20, 25, 32 … Hodnoty, se kterými AMEP pracuje, jsou vždy vnitřní průměry potrubí bez ohledu na to, jak je značíme. V AMEP platí, že na sebe mohu napojit jen ty trubku a tvarovky, které mají stejný vnitřní průměr tedy DN (v AMEP značený jako ND – Nominal Diameter) Pokud spojuji trubky či tvarovky s rozdílnými DN/ND musím mezi ně vložit redukci.

To je také důvodem, proč jsou v katalogu pro vodovodní PPR potrubí definovány jednotlivé tvarovky pro PN10, 16, 20 … ačkoliv jsou ve skutečnosti jen jedny a používají se i pro ostatní trubky. Bylo třeba u každého typu tvarovky nastavit jiný vnitřní průměr pro jinou použitou trubku.

Na obrázku níže je například trojcestné koleno DN20, které má ovšem vnitřní průměr trubky, která se do něj nasazuje 14.5 mm. Pokud bych zadal rozměr 20, což je vlastně skutečný DN kolena, protože se do něj nasazuje trubka D 20, AMEP by trubku s tvarovkou nespojil. Jak trubka D20 tak koleno D20 musejí mít stejné DN 14.5. 

me1

 

Přepneme-li se ovšem na kartu Extended data, najdeme v řádku DNozn hodnotu 20. Správně by mělo být napsáno, že se jedná o hodnotu D. Tato vlastnost, i když se jeví jako sada vlastností (property data) připojená na tvarovku, ve skutečnosti pochází přímo z katalogu a je zde zadána jak pro trubky, které se označují vnitřním průměrem, tak pro trubky, které se označují vnějším průměrem. Vlastnost se pak dá dále používat ve vlastních sadách vlastností a ve výpisech.

Při vložení tvarovky či trubky si můžete všimnout, že tvarovka či trubka se vkládá s již připojenou sadou vlastností -  Property Set Definition (PSD), na jejíchž vlastnostech je zámek. Tyto vlastnosti nejdou měnit ani smazat a jak bylo zmíněno výše pocházejí z katalogu. Ve vypisování a dalších uživatelem definovaných PSD je však lze používat. Skutečné DN-ko se pak dá odečíst jako automatická vlastnost z PSD aplikované na objekt.

me2

 

Obdobné je to u trubek – trubka s DN 14.4…

me3

 

… je ve skutečnosti trubka D20 

me4

 

Opravdový zmatek nastává až u kanalizačních trub a tvarovek. Na následujícím obrázku je HT odbočka, kterou výrobce značí jako DN 75/75, ačkoliv 75 je vnější průměr a vnitřní je 71.2. Na výkresech se pak značí jako 70/70. 

me5

 

me6

 

Katalog trubek a tvarovek si můžete stáhnout zde nebo ze stránky download. Po jeho instalaci, která je popsána zde nezapomeňte ještě provést regeneraci katalogu výběrem Regenerate Catalog a následně vybrat All. 

me7

Jan Panoch

 

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.