CARLSON a naskenované výkresy v rastrových formátech nebo PDF soubory? Ano, jde to.

Kategorie » téma: AutoCAD Civil 3D | Další programy

17.08.2012 15.45 | Marcel Brejcha | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 20522x

V uplynulých dnech jsem několikrát narazil na dotaz od našich zákazníků na téma: mám naskenovaný výkres do souboru tif nebo ve formátu pdf. Je možné v softwaru od Carlsonu s těmito podklady pracovat? Protože si myslím, že příprava dat pro projektování je také důležitá věc, přidám v následujících řádcích na toto téma pár informací.

PDF soubory jako vektor. Modul CarlsonTakeOff nabízí možnost importu pdf souborů do výkresu s tím, že jednotlivé prvky výkresu jsou převedeny na křivky. Uživatel má možnost nastavit parametry načtení viz. obrázek. Funkci najdete v roletě Nástroje – Import/Export (voleb pro import je více, např. v menu Soubory…).

takeoff01
Nabídka v Carlson Takeoff
takeoff05
Dokument ve formátu PDF
takeoff06
Soubor PDF přenesený do prostředí Carlson již v DWG formátu

Po importu máme k dispozici výkres ve vektorové podobě, kdy výkres je složen z křivek. Právě zde s velkou výhodou využijeme funkce pro úpravu 2D a 3D křivek. Carlson ve svých modulech nabízí širokou paletu nástrojů pro spojování, rozpojování, odsazování podle různých kritérií, editování výšek a sklonů. Toho s výhodou využijeme pro „doladění“ importovaného produktu. Pokud bude uživatel chtít vytvořit např. digitální model terénu, s výhodou využije pro vytváření 3D entit (z textových popisků, stupňování vrstevnic, ad.)

Další funkcí pro přípravu dat je vektorizace rastrových (naskenovaných) podkladů.  Uživatel má možnost vybrat si poloautomatickou nebo automatickou vektorizaci.

O vektorizaci a tipech pro práci s 2D/3D křivkami v prostředí Carlson software se zmíním příště.

 

Přeji hezké prázdninové dny a těším se na případné setkání s vámi  na Carslon semináři 29.8. v Praze.

Komentáře:

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.