DWG->PDF – řešení problémů

Kategorie » téma: AutoCAD Architecture

30.04.2009 08.04 | Jan Panoch | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 20513x

Tisk výkresů AutoCADu do formátu PDF je možný již několik verzí a to buď pomocí virtuální tiskárny (např. PDF Factory nebo PDF Creator), nebo pomocí AutoCADovské tiskárny DWG to PDF.pc3.

V poslední verzi 2010 však postoupila integrace tisku do PDF zatím nejdále. Tisknout je možno sady výkresů přímo z Project Navigatoru v ACA případně ze Sheet Manageru AutoCADu, nebo z dialogu Publish. Tisk do PDF ze Sheet Manageru nebo Project Navigatoru je stejný jako tisk do DWF.

Po otevření PDF dokumentu v Adobe Readeru se nám zobrazí seznam v dokumentu uložených výkresů či seznam hladin, které je možno vypínat a zapínat podobně jako v Design Review, který slouží pro prohlížení DWF souborů.

Chyba: Null Pointer

Po pokusu vytisknout DWG výkresy do PDF se však můžeme setkat s problémem, že při tisku prvního výkresu AutoCAD nahlásí chybu “ERROR: Internal Error: Null Pointer” a tisk ostatních výkresů neproběhne. Tato chyba se vyskytne v případě, že soubor DWG to PDF.pc3 byl migrován ze starší verze AutoCADu do verze 2010. Tento soubor je nutno nahradit souborem novým příslušejícím k verzi 2010. pc3 soubory jsou umístěny v adresáři, do kterého se nejrychleji dostaneme napsáním příkazu PLOTTERMANAGER do příkazové řádky. Správný pc3 soubor nalezneme na DVD v adresáři: \x86\ACA\Program Files\Root\UserDataCache\Plotters

Po nahrazení starého pc3 souboru původním se chyba Null Pointer přestane vyskytovat.

Chyba: Cannot find or create the font …

Po úspěšném vytisknutí DWG výkresů do PDF se může vyskytnout další chyba při otevírání PDF dokumentu v Adobe Readeru. Před zobrazením prvního výkresu Adobe Reader nahlásí chybu Cannot find or create the font …

V PDF dokumentu se pak nekorektně zobrazují některé fonty. V případě na obrázku jsou to všechny texty napsané fontem Arial a Arial Black s diakritikou.

Chybu lze odstranit úpravou tiskárny DWG To PDF respektive úpravou soboru DWG To PDF.pc3. Úpravu provedeme buď otevřením pc3 souboru, který nalezneme v adresáři do něhož se dostaneme napsáním příkazu PLOTTERMANAGER nebo pomocí příkazu PAGESETUP, vybráním tiskárny DWG to PDF a klepnutím na tlačítko Properties.
Na kartě Device and Document Settings vybereme položku Custom Properties a ve spodní části dialogu klepneme znovu na tlačítko Custom Properties.

Na dalším dialogu klepneme buď na tlačítko Edit Font List a zatrhneme všechny fonty, které se nezobrazovaly správně, nebo klepneme na Capture All. Po dalším tisku do PDF by se problém s fonty již neměl vyskytovat.

Jan Panoch

Komentáře:

#1 | Miroslav Bochňák » --

05.05.2009 08.04

Myslím, že problematika převodu DWG do PDF bude stále aktuálnější a sledovanější, protože zákazníci z řad investorů a uživatelů již hotových budov mne stále častěji uháněji o nějakou podobu elektronické dokumentace, kterou by mohli prohlížet, tisknout a předávat dále různým profesím a údržbářům, aniž by si všichni museli instalovat nějaké prohlížeče. V mnohých případech to nemají ani dovoleno. No a pro přehlednost by potřebovali pravě vypínat jednotlivé vrstvy. Velmi se těším na verzi 2010. A děkuji za aktuální příspěvek.

M. Bochňák

#2 | K-DATA s.r.o. » --

12.05.2009 08.04

Děkujeme za komentář. Váš zájem nás samozřejmě těší.

Panoch

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.