Express tools - “SUPERHATCH” – jednoduchá tvorba vlastní “šrafy” (resp. skupiny bloků)

Kategorie » téma: AutoCAD

23.12.2010 13.10 | Jan Tošovský | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 17142x

Obdrželi jsme *.dwg soubor obsahující uživatelskou šrafu, ale nemáme příslušnou definici šrafy? Stávající šrafu sice vytiskneme, ale nemůžeme ji editovat ani nově použít. Jak máme postupovat, pokud nezískáme příslušný *.shx soubor s definicí použité šrafy?

Můžeme šrafu nakreslit a pomocí “pole” ji zkopírovat do příslušné šrafované oblasti – pak budeme muset okraje šrafované oblasti editovat ručně.

Nabízí se tu komfortnější řešení – využití nástroje “SUPERHATCH” z “express tools” – nevýhodou je, že výsledný objekt není šrafou, ale skupinou zkopírovaných bloků, obrázků, xrefů…

Ukážeme si použití tohoto nástroje u šrafy střešní krytiny (bobrovky).

1) vytvoříme “blok” pro 1 či několik bobrovek – není nutné jeho vykreslení

 

2) zobrazíme šrafovanou oblast a použijeme příkaz “superhatch” – z dialogu zvolíme odpovídající způsob výběru bloku (obrázku, x-refu, překrýt..), zvolíme obdélník ohraničující vybraný blok, určíme vkládací blok uprostřed šrafované oblasti a potvrdíme

3) vybereme-li “šrafu” – vidíme, že se jedná o skupinu bloků, kterou můžeme editovat v editoru bloků. Nastavíme-li skupině příznak “nevybíratelná”, můžeme jednotlivé bloky, z kterých je šrafa složena, editovat samostatně.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Při šrafování větších ploch by samozřejmě docházelo k zpomalení práce se souborem, ale u malých objektů se jedná o celkem elegantní řešení.

JT

Komentáře:

#1 | Jan Tošovský » Tvorba vlastního šrafovacího vzoru

27.12.2010 17.12

Efektivnějším řešením je vytvoření vlastního šrafovacího vzoru. Problémem zůstává vkládání zaoblených tvarů, ale ty můžeme "proložit" množstvím krátkých úseček. Syntaxe zápisu vlastní šrafy je relativně jednoduchá...

*BOBROVKA, střešní krytina bobrovka

90, 0,0, 1.5,0, 3,-3

Znaky postupně značí toto:

1)sklon 1.linie; 2)x a y souřadnice počátku;3)delta x a y (počátek další rovnoběžné linie); 4)délka "čárky"; 5)délka "mezery". Je nutné šrafu nakreslit a "proložit" ji odpovíajícím množstvím různě čárkovaných čar... podrobněji v některém z dalších příspěvků. Textový soubor uložíme s příponou *.pat - buď samostatně, nebo přidáme nakonec souboru acad.pat, či acadiso.pat v adresáři support v profilu uživatele.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.