Stanovení stupně a třídy PHI pomocí dynamického bloku

Kategorie » téma: AutoCAD | AutoCAD Architecture

21.05.2012 09.49 | Jan Panoch | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 20324x

Stanovení stupně a třídy těsnosti pojistné hydroizolace (PHI) se provádí podle pravidel pro navrhování a provádění střech Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR. Stupeň a třída těsnosti PHI závisí především na sklonu střechy a dále na zvýšených požadavcích na PHI, které zohledňují vliv využití podstřešního prostoru, vliv konstrukce střechy a vliv klimatických a místních podmínek. Zatříděním střechy podle těchto kritérií zjistíme stupeň a třídu PHI, podle které lze určit řešení spojů PHI, průběh PHI u kontralatí a nakonec i samotný typ pojistné hydroizolace.

Celé zatřídění je možné provést pomocí dynamického bloku v AutoCADu. phi1
Blok, který si můžete na konci tohoto článku stáhnout má v horní části uzel v podobě obráceného trojúhelníku, pomocí něhož vybereme sklon střechy a počet zvýšených požadavků v našem konkrétním případě. phi2

 Zatřídění střechy z hlediska jejího sklonu se provádí pomocí rozdílu mezi skutečným a bezpečným sklonem střechy. Bezpečný sklon střechy je nejmenší hranice sklonu střechy, která se v praxi považuje za bezpečnou proti průniku stékající srážkové vody krytinou. Bezpečný sklon střechy se liší podle typu použité střešní krytiny a udává ji výrobce krytiny.

phi3
Blok sestává pouze z textů a atributů. Po vybrání sklonu střechy a počtu zvýšených požadavků se do hodnot atributů vloží údaje rekapitulující zadání, stupeň a třída PHI a tomu odpovídající řešení spojů a průběhu PHI u kontralatí.. Do posledního atributu bloku se vloží také několik příkladů konkrétních typů pojistných hydroizolací, které lze pro daný případ použít. Výčet ovšem není vyčerpávající a databázi lze doplňovat. konkrétní vybraný pás je třeba ještě posoudit například z hlediska možnosti pokládky na chemicky ošetřené bednění a podobně. Blok tedy slouží především pro rychlé zatřídění konkrétní střechy do stupně a třídy PHI. phi4

Ve spodní části bloku jsou vypsány definice zvýšených požadavků, jejichž zobrazení lze uzlem u nadpisu “Zvýšené požadavky” vypnout.

 

phi5

Máte-li návrhy na doplnění databáze konkrétních typů pojistných hydroizolací můžete je s příslušným zatříděním PHI dopsat do diskuze pod příspěvkem.

 

phi6

 Výkres s dynamickým blokem ve formátu DWG 2007 si můžete stáhnout zde.
https://360.autodesk.com/Public/Details?hash=8mPYhCh

phi7

Komentáře:

#1 | PepaR » Doplnění

26.05.2012 08.56

Dobrý den,

děkujeme za zajímavý počin. Osobně si však myslím, že konkrétní typy PHI a databázi konkrétních typů pojistných hydroizolací není při dnešním rozsáhlém portfoliu na trhu nutné uvádět, neboť to zbytečně znepřehlední blok. Navíc návrh PHI je mnohem komplikovanější a vstupuje do něj daleko více faktorů. Přiklonil bych se spíše k terminologii "asfaltový pás, fólie, fólie lehkého typu". Snad jen na doplnění, že hojně diskutovaná a aktuální norma "ČSN 73 1901 Navrhování střech - Základní ustanovení" nově zavedla termín doplňková vodotěsnící vrstva (DVV) namísto zažitého termínu pojistná hydroizolace (PHI). Přesným návrhem doplňkové vodotěsnící vrstvy se bude zabývat v současnosti dokončovaná norma: ČSN 73 0607 Hydroizolace staveb - Skládané vodotěsnicí konstrukce. Pravidla Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR v současné době prochází revizí, aby korespondovaly s aktuálním zněním normy.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.