Ocelový nosník s otvory ve stojině

Kategorie » téma: AutoCAD Architecture

19.12.2009 12.32 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 15898x

Zlepšení průřezových charakteristik ocelového nosníku (v tomto případě profilu IPE) lze dosáhnout jeho podélným zazubeným rozříznutím, posunutím obou polovin na sebe a opětovným svařením. Vzniká tak nosník větší účinné výšky a tedy i vyšší únosnosti s otvory ve stojině. Vytvořit v AutoCADu Architecture ocelový nosník pomocí konstrukčního prvku (Structural Member) bez otvorů není problém. Jakým způsobem ale vytvořit ocelový nosník s otvory ve stojině?

Nejprve je třeba nadefinovat si nový tvar konstrukčního prvku (Structural Member Shape Definition), jehož výška bude odpovídat výšce I profilu po rozříznutí a opětovném sesazení.

Dále se vytvoří trojrozměrný blok, který se bude od stojiny nosníku odečítat. Blok by měl být vytvořen vysunutím šestiúhelníku, přičemž výška vysunutí může být větší, než tloušťka stojiny I profilu. Blok se vytvoří pomocí Mass Elementu. Udělat blok pomocí 3D Solidu způsobí při odečítání bloku od stojiny problémy v jeho výškovém umístění. Tento problém řeší až Service Pack pro ACA 2010.
Při definování bloku šestiúhelníku je třeba mít blok natočen vzhledem k souřadnému systému tak, jak je vyobrazeno na obrázku vpravo.

Další úpravy se provedou již jen v definici konstrukčního prvku. Na poslední kartě Display Properties, zatrhneme přepis zobrazení pro Model. V dialogovém panelu, který se poté objeví se přesuneme na kartu Other a přidáme blok šestiúhelníku.
V položce Operation vybereme Subtractive a zatrhneme komponentu v tomto případě nazvanou IPE. To znamená, že blok šestiúhelníku se bude odečítat od komponenty reprezentující ocelový nosník. V pravé části zatrhneme pole pro opakování bloku a přidáme vzdálenosti prvního a posledního otvoru od začátku a konce nosníku a vzdálenost mezi otvory. Ta se může lišit podle velikosti nosníku a otvorů. Dále můžeme zatrhnout pole Fit a Space Evenly.

Od stojiny nosníku se pak začnou v zadaných vzdálenostech odečítat bloky šestiúhelníku. Stejné nastavení odečtu se provede i pro zobrazení pro pohled (Elevation), aby se otvory zobrazily i při bočním pohledu.

Jan Panoch

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.