Odstranění přepisu kót

Kategorie » téma: AutoCAD

30.09.2009 09.21 | Jan Panoch | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 11179x

Někdy se ve výkresech můžeme setkat s kótami, jejichž text neodpovídá délce kóty, ale je přepsaný. Odpovídá li text kóty její skutečné délce, má hodnotu "<>". AutoCAD dovede pomocí jednoho příkazu vrátit všem vybraným přepsaným kótám ve výkresu jejich skutečnou hodnotu. Příkaz se jmenuje DIMREASSOC a je dostupný přes Express Tools. Příkaz ale bere ohled na předpony a přípony, které jsou napsány před nebo za skutečnou délkou kóty a které přitom nejsou součástí definice kótovacího stylu. Připíšeme li tedy ke kótě nějaký další vysvětlovací text, příkaz DIMREASSOC si jí nevšimne.

Na obrázku vpravo jsou ve skutečnosti tři přepsané kóty. Hodnota horní vodorovné kóty je" délka = <>", hodnota levé svislé kóty je "<> (výška), hodnota pravé svislé kóty je "<>" a hodnota spodní vodorovné kóty je "přepsaná kóta".


horní vodorovná kóta – před skutečnou hodnotu kóty je připsána předpona


dolní vodorovná kóta – skutečná hodnota je vymazána a přepsána


levá svislá kóta – za skutečnou hodnotu je dopsán text


pravá svislé kóta – jako jediná bez úprav

Po zadání příkazu DIMREASSOC jsme vyzváni k výběru objektů, u kterých se mají přepisy zrušit. Příkaz si samozřejmě všimne jen těch objektů, které jsou kótami. Pokud chceme vybrat všechny objekty ve výkresu stačí na výzvu po výběru zadat _all. Před potvrzením příkazu se kóty, jejichž hodnota bude nastavena na jejich skutečnou délku zvýrazní. Lze tak tedy získat i přehled o tom, které kóty jsou přepsané.

Po potvrzení se změní jen ty kóty, které neobsahovali skutečnou délku (znaky "<>"). Kóty s dopsaným textem zůstanou beze změny.

Jan Panoch

Komentáře:

#1 | K-CAD s.r.o. Praha » --

30.09.2009 09.21

V jednotlivých případech lze samozřejmě opravit asocivitu kót i v dialogu "vlastnoti" kóty, kde v části text v kolonce přepis doplníme ručně znaménka "<>". Nechceme-li přepínat na anglickou klávesnici, fungují klávesové zkratky: levýAlt+60; levýAlt+62

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.