Plugin pro vytváření tabulky bloků

Kategorie » téma: LISP

25.10.2010 08.33 | Jan Panoch | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 15998x

V AutoCADu již několik let existuje objekt tabulka (Command: _table), jejíž použití při projekční práci může být různé. Tabulku lze výhodně použít, při vykreslování legend například materiálů, inženýrských sítí, ve výkresu použitých značek a podobně. Potřebujeme-li do tabulky vložit nějakou grafickou značku, musíme si nejprve vytvořit blok této značky a ten pak umístit do buňky tabulky. Blok se tak stane její součástí.

Funkce , kterou si můžete na konci tohoto příspěvku stáhnout se snaží o zjednodušení vytváření právě takových legend jejichž součástí jsou bloky a popisy. Funkce se spouští příkazem BLTAB. Po spuštění se objeví dialogové okno, v němž vidíme všechny neanonymní bloky, které obsahuje aktuální výkres.

 
Poklepáním na blok v levém okně se blok vloží do tabulky. Přitom do prvního sloupce se vloží název bloku (ve výsledné tabulce pak bude na jeho místě samotný blok) a do druhého sloupce se vloží popis bloku. Pokud blok popis nemá, zůstane pole prázdné a můžeme ho zeditovat později. Postupným poklepáváním na bloky v levém panelu naplníme tabulku požadovanými značkami a zeditujeme nebo doplníme popisy jednotlivých bloků. Klepnutím na blok v levém panelu nebo vybráním řádky v tabulce ze zobrazí náhled bloku ve spodní části dialogového panelu. Do tabulky můžeme vložit jak dynamické bloky, tak bloky, které mění svou velikost podle nastaveného měřítka (Annotative bloky). To je rozdíl oproti standardnímu příkazu _EditTableCell, který vložení Annotative bloků neumožňuje.
Dvě ikony umístěné v pravém horním rohu nad tabulkou umožňují vkládání a mazání řádků. Přitom poklepáním na blok v levém okně se tento blok automaticky vloží na konec tabulky. V takovém případě není nutné řádku vkládat.
 
Editace popisu bloku
 
Popis bloku můžeme zadat při jeho definici, nebo později doplnit či změnit v paletě Properties při editováním bloku (příkaz _BEDIT)
Na obrázku vpravo je pole s popisem bloku zadávaným při jeho definování.
 
Po vyplnění tabulky bloky a zadání či zeditování popisů vybereme ze stylů tabulek, které jsou ve výkresu dostupné takový, který bude použit pro legendu ve výkresu. Dále můžeme zadat měřítko bloků umístěných v tabulce a zarovnání bloku v buňce tabulky.
 
 
 

Po klepnutí na tlačítko Vložit tabulku do výkresu jsme vyzváni k ukázání vkládacího bodu tabulky. Do výkresu se poté umístí tabulka, kterou můžeme dále editovat příkazy AutoCADu.

 

 

Funkce je napsaná ve Visual LISPu a OpenDCL. Pro běh funkcí s OpenDCL Dialogy je nutné mít nainstalováno běhové prostředí OpenDCL. Co přesně je nutné udělat pro běh programů s ODCL dialogy a jak se programy načítají si můžete přečíst zde.

Za otestování funkce pod AutoCADy a AutoCADy Architecture rozličných verzí děkuji Davidu Finkovi a Honzovi Tošovskýmu.

Stažení funkce: BlockTable.vlx

Jan Panoch

 

Komentáře:

#1 | Milan K. » Nefunkční odkaz

23.06.2020 18.16

Odkaz na stažení nefunguje. Nebylo by možné to něják obnovit?

#2 | Jan Panoch » --

27.06.2020 21.38

Dobrý den, soubor si můžete stáhnout z tohoto odkazu:
https://drive.google.com/file/d/1LUWNoSylROEs16oY5sIP4lo_69nTnY8i/view?usp=sharing

Panoch

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.