Průvlak s náběhy

Kategorie » téma: AutoCAD Architecture

13.12.2009 08.55 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 11036x

O definování sloupu s hřibovou hlavicí, ke kterému bude průvlak s náběhy připojen si můžete přečíst předchozím příspěvku.

V případě definování konstrukčního prvku jako průvlaku s náběhy je postup obdobný jako při definování sloupu s hřibovou hlavicí. V tomto případě bude profil průvlaku 200x250 a profil náběhu v místě připojení na sloup 400x500. Prvek bude definován tak, aby náběh na začátku a konci byl shodný a průvlak mezi náběhy byl parametrický.

Pro tento prvek je třeba vytvořit dva profily. Zde jsou pojmenovány jako průvlak a průvlak náběh. Oproti definování profilů pro sloup nebudou mít ale vkládací bod uprostřed profilu, ale uprostřed horní hrany profilu. Zajistíme tak, že horní hrana průvlaku bude v rovině.

Z nadefinovaných tvarů (Structural member Shape Definition) pro průvlak a náběh vytvoříme styl konstrukčního prvku (Structural Memeber). Na kartě Design Rules v dialogu pro definování stylu konstrukčního prvku zapneme viditelnost detailů komponent. Pomocí tlačítka Add přidáme další dvě komponenty. První komponenta bude začínat profilem průvlak náběh a končit bude profilem průvlak. V této části tedy přejde profil náběhu na profil průvlaku. Odsazení koncového tvaru je 600 mm od začátku průvlaku - to je délka přechodu.

Střední část průvlaku bude začínat i končit profilem průvlak. V tomto řádku je pouze nutno pro začáteční X Offset zadat hodnotu 600, aby se profil nekreslil úplně od začátku a pro koncové odsazení se zadá -600, aby se profil nekreslil až do konce. Pro odblokování polí v části tabulky týkající se koncového profilu je nutno jméno profilu *průvlak zaměnit za průvlak.

Třetí řádka definuje opět přechod z počátečního profilu průvlak na koncový profil průvlak náběh. Umístění obou profilů bude Relative to End. Začáteční profil má odsazení (X Offset -600), koncové odsazení profilu je nulové.

Po vykreslení konstrukčního prvku budou na začátku a konci umístěné náběhy.

Spojením se sloupy, jejichž vytvoření bylo popsáno v předchozím příspěvku, vznikne skeletový systém tvořený parametrickými sloupy a průvlaky.

Jan Panoch

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.