Systémové proměnné ovlivňující chování prostředního kolečka myši

Kategorie » téma: AutoCAD

17.01.2010 10.47 | Jan Panoch | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 13763x

Kdybychom analyzovali svoji práci v AutoCADu, zjistili bychom pravděpodobně, že mezi nejčastěji používané příkazy patří panoramování a zoomování. Příkazy slouží k pohybu ve výkrese a většina uživatelů je ovládá pomocí prostředního kolečka myši. Chování kolečka myši v AutoCADu a ostatních produktech na AutoCADu založených ovlivňují tři základní proměnné.

MBUTTONPANŘídí základní funkci prostředního tlačítka nebo kolečka myši. Je-li tato proměnná nastavena na hodnotu 1, pak se stiskem prostředního kolečka nebo tlačítka panoramuje. Při nastavení na hodnotu 0 se po stisknutí zavolá příkaz definovaný v uživatelském (CUIx) souboru. Není-li takový příkaz definován, zobrazí se kontextové menu pro výběr uchopovacího bodu. Je to stejné menu, jaké lze vyvolat stisknutím klávesy Ctrl a pravého tlačítka myši.
ZOOMFACTORTato proměnná řídí, o kolik se pohled na výkres zmenší nebo zvětší při otáčení kolečkem myši. Hodnota proměnné se pohybuje v rozmezí 3-100. Čím je hodnota vyšší, tím rychleji se otáčením kolečka zoomuje.
ZOOMWHEELOtáčíme-li kolečkem myši dopředu, obraz na monitoru se obvykle zvětšuje a otáčíme-li dozadu, obraz se zmenšuje. Že tomu je právě tak a ne opačně řídí tato systémová proměnná. Pokud zoomování funguje tak, jak je popsáno výše, je proměnná nastavena na hodnotu 0. Při nastavení na hodnotu 1 se bude pohled na výkres naopak zmenšovat při otáčení kolečkem vpřed a zvětšovat při otáčení vzad.

Jan Panoch

Komentáře:

#1 | Mailoo » Zoomování kolečkem

14.07.2010 14.10

Dobrý den!

AutoCAD 2005: po nové instalaci funguje otáčení kolečka jako posunování stránky s výkresem nahoru a dolů, nikoli jako zoom. První dvě proměné nepomohly, třetí nefunkční (chybí v 2005?)

Prosím, ví někdo jak změnit funkci otáčení kolečka? Jsem na to dost zvyklý.

Předem děkuji!

#2 | PepaR » Re: Zoomování kolečkem

20.07.2010 10.05

Chyba může být ve špatně přiřazené (tj. jiné než standardní) vlastnosti/akci pro kolečko myši ve vlastnostech ovladače.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.