řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

...prosím o výklad pojmu "celková podlahová plocha" uvedeného při zpracování PENB v Energii 2009.

... V jakém případě se uvažuje plocha pod vnějšími stěnami?

..výklad dle programu Energie 2009:

Celková podlahová plocha zóny je součtem podlahových ploch ve všech podlažích patřících do hodnocené vytápěné či chlazené zóny. Jednotka [m2].
-----------------------------
Podle zákona č. 406/2006 Sb. (par. 2, bod p) se celkovou podlahovou plochou rozumí podlahová plocha všech vytápěných podlaží vymezená mezi vnějšími stěnami (bez sklepů a sousedících nevytápěných prostor).

-----------------------------
TNI 73 0329 a TNI 730330 definují celkovou podlahovou plochu stejně, tj. jako celkovou vnitřní podlahovou plochu vytápěné části budovy, tedy opět plochu bez obalových konstrukcí.

-----------------------------
Vyhláška MVRR SR č. 625/2006 Z.z. definuje celkovou podlahovou plochu mírně odlišně. V par. 3, odst. 4 uvádí, že při stanovení celkové podlahové plochy se vychází z vnějších rozměrů budovy, přičemž se zanedbávají lokální vystupující konstrukce (sloupy, římsy, balkóny, lodžie, terasy). Do podlahové plochy se tedy podle vyhlášky 625/2006 Z.z. započítávají i plochy obalových konstrukcí.

-----------------------------
Celkovou podlahovou plochu zóny je nezbytné zadat nejen kvůli výpočtu tepelných zisků, ale i kvůli stanovení vnitřní tepelné kapacity zóny.

Otázka:

chtěl bych se zeptat zda lze pomocí některého vašeho softwaru vypočítat celkové U okna, když je známo Ug skla a Uf rámu.

V současné době používám Energii 2009 a tam je pro tento případ pomocný výpočet v rámci zadávání konstrukcí, na úřadě ale chtějí posouzení jednotlivých oken a tento program neumožňuje výstup posouzení oken.

Otázky:

1) jak definovat jednotlivý počet osob a počet bytů v zónách, při rozdělení RD na více zón?

2) v suterénu je umístěna kotelna s kotlem na tuhá paliva s rozvody vedenými pod stropem. Dle topenáře je zisk od těchto trubek zanedbatelný. Je možné v takovém případě brát suterén jako nevytápěný?

Dotaz k programu energie 2009:

nejprve provedu  výpočet  spotřeby tepla obkjektu před realizací opatření na úspory k dotaci zelená úsporám. Poté dosadím do výpočtu opravené hodnoty součinitelů, popř. rozměrů oken  a dalších realizovaných  opatření a  provedu výpočet  znovu. Jakým způsobem provedu vyhodnocení výsledku provedených opatření, manuálně?

Otázka:

...mám hodnotit dům, kde stěna jednoho patra je zcela pod terénem, ostatní tři se nachází plně nad terénem, navíc se jedná o obytný prostor.

Jak je definovaný suterén pro hodnocení dle TNI a MPO? Mám vycházet z normy obytné budovy (zde je definice nepříliš jasná), případně z normy (bohužel teď si nejsem jist, o kterou se jedná), kde je suterén definován min. 70 % plochy stěn pod terénem, příp. se strikně držet ČSN EN ISO 13370 a přepočítat na průměrnou hloubku?

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 7 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10