řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Hodnotím RD s FV systémem a využitím získané elektřiny v budově. Zaráží mne skutečnost, že energie vyrobená fv kolektory se neodečte z celkové energie potřebné na jednotlivé částí (vytápění, ohřev tv, osvětlení).

Dosud (tj. např. v ENERGII 2010) se celková energetická náročnost ponížila o energii vyrobenou ze solárních termických kolektorů. V ENERGII 2013 se toto neděje, a to ani u fv ani u termických kolektorů.

Nerozumím tomu, nenacházím v tom logiku. Myslím, že by energie vyrobená solárními systémy měla být odečítána ze spotřeby.

Otázka:

Dle programu Energie vychází obálka budovy v ,, G´´ a když vytisku štítek obálky budovy dle ČSN 730540 - 2 tak vychází klasifikace F - velmi nehospodárná. Můžete mi poradit jak to vysvětlit zákazníkům. Vím, že na školení v Praze jsem slyšela, že výpočetem vznikají rozdílné výsledky, ale nevím čím to je způsobeno.

Otázka:

Zajímalo by mne, proč se na energii z FV panelů pohlíží dvěma způsoby. Když ji použiji pro vlastní spotřebu – je to energie okolí a faktory jsou 1,0, resp. 0,0. Pokud jde mimo, je to energie (dodávka mimo budovu) s faktory -3,2 resp. -3,0.

Domnívám se, že v obou případech se vytěsňuje energie vyrobená ve „veřejných“ zdrojích tj. mělo by se na ni pohlížet jako na dodávku mimo budovu. Jediný rozdíl vidím ve využitém množství – pro vlastní spotřebu = max. co můžu spotřebovat v hodnocené budově, při exportu mimo budovu = celá vyrobená energie, resp. dle podmínek vyhlášky. Nebo „pro vlastní spotřebu“ lze chápat jako ostrovní stav tj. bez připojení hodnocené budovy na elektrizační soustavu?

Otázka:

Chtěl bych Vás poprosit o radu,  jak se počítá potřeba tepla a ztráty přes zásobník pokud nezaškrtnu „je známá průměrná roční potřeba teplé vody v zóně“.

Pak se mi v průkaze nedoplní kolonky a nevím zda je mám ručně doplnit nebo je nechat volné:

Příprava TV
Příprava TV

Otázka:

Hodnotím budovu s FV systémem a s využitím vyrobené elektřiny v budově. Energie z FV kolektorů je primárně využívána pro ohřev teplé vody a pro přitápění (tj. vlastně náhrada termických kolektorů). Zadal jsem pro přípravu TV dva zdroje (krb s teplovodním výměníkem 40% a elektr. topné spirály v akumul. nádobě 60%) a dva energonositele (dřevo 40% a elektřinu 60%). Přesto se mi objevuje následující chybové hlášení a program odmítá dále pokračovat:

Chyba v zadání
Chyba v zadání

Jak mám postupovat dál?

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 7 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10