řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Energie 2013.5 - aktualizace na slovenské předpisy hotova

Kategorie » téma: Energie » Obecně

19.08.2013 17.19 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 17723x

V následujících dnech bude na www.kcad.cz umístěna další průběžná aktualizace programu Energie - verze 2013.5. Změny se tentokrát týkají prakticky výhradně výpočtů podle aktuálních slovenských předpisů: normy STN 730540-2 a vyhlášky MDVRR SR č. 364/2012 Z.z.

Vydání aktualizace na slovenské předpisy se oproti optimistickým předpokladům zpozdilo zhruba o 3 týdny vzhledem k nečekaně náročným úpravám programu Energie. Nové vyhlášky o energetické náročnosti budov v ČR a v SR už totiž nejsou tak dobře kompatibilní, jako tomu bylo až do loňského roku. Zcela jinak se započítává energie získaná z přírody (např. u tepelných čerpadel či kolektorů), jinak se zohledňuje produkce elektřiny z FV panelů... Rozdílů je poměrně značné množství.

Program Energie proto výpočet podle slovenské vyhlášky č. 364/2012 Z.z. pokrývá zcela samostatným typem výpočtu odlišným od výpočtu podle vyhlášky české, aby bylo možné zohlednit všechny rozdíly a vygenerovat korektní energetický certifikát ve formátu PDF:

Energetický certifikát
Energetický certifikát vygenerovaný programem Energie

Program současně nabízí nápovědy, doporučené hodnoty, požadavky a vyhodnocení podle vyhlášky č. 364/2012 Z.z. a také podle STN 730540-2 z roku 2012...

 

STN 730540-2 nově zavedla doporučené hodnocení budov z hlediska průměrného součinitele prostupu tepla a závazné hodnocení z hlediska měrné potřeby tepla na vytápění (a to dokonce ve dvou různých modifikacích). Program Energie 2013.5 umožňuje vyhodnocení všech požadavků STN 730540-2 souvisejících s energetickou hospodárností budov.

Současně s aktualizací na nové slovenské předpisy bylo provedeno i drobné rozšíření možností modelování. Ve verzi 2013.5 lze nově zadat specifickou návrhovou vnitřní teplotu pro stanovení referenční hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem,R podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb. Uživatel může nově zvolit pro výpočet Uem,R vnitřní teplotu odlišnou od vnitřní teploty použité pro výpočet dodané energie na vytápění a tím si případně volitelně zpřísnit požadavky na obálku budovy.


Informace k instalaci programu pro uživatele z ČR:

Pokud si budete chtít rychle zaktualizovat pouze změněné soubory, můžete si z www.kcad.cz stáhnout jen rozdílový archív, který obsahuje aktualizace 2013.3 až 2013.5 a lze ho použít tehdy, když máte nainstalovánu alespoň verzi 2013.2. Archív stačí rozbalit a soubory v něm obsažené nakopírovat do adresáře s programem Energie místo původních stejnojmenných souborů.

Pokud si budete chtít nainstalovat kompletní aktualizaci 2013.5, pak lze postupovat dvěma způsoby:

a) odinstalovat starší verzi (přes Ovládací panely Windows) a nainstalovat verzi 2013.5

b) rovnou nainstalovat verzi 2013.5 do shodného adresáře s verzí starší - instalace byla nově upravena tak, aby se tímto postupem přepsaly již neaktuální soubory novými.


Informace k instalaci programu pro uživatele ze SR:

Pro slovenské uživatele vydáváme kompletně novou verzi Energie 2013.5 SK, která tiskne protokoly o výpočtu ve slovenštině. Doporučujeme instalovat tento program do nového adresáře (tj. odlišného od adresáře s verzí 2011 či starší) standardním postupem s pomocí instalátoru.

Zbyněk Svoboda

Otázka:

Hodnotím dům ve svahu pro Novou zelenou úsporám, přičemž nejvíce zapuštěná stěna jde přes první i druhé podlaží. Jak toto počítat, když v metodických pokynech k NZU jsou činitele b vyloučeny?

Stěna přilehlá k zemině

Kategorie » téma: Energie » 03 Konstrukce - podlaha a suterén

01.08.2013 21.21 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 16774x

Otázka:

Jakým způsobem v energii zadat konstrukci obvodové stěny vytápěného prostoru v 1.PP, která je přilehlá k zemině?

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat na rozdíl ve výsledcích při různém zadání tepelné vazby v okraji podlahové desky na zemině v programu Energie 2013. Vyhodnocoval jsem vliv různého řešení kvality řešení (zateplení) okraje podlahové desky na zemině (vliv na průměrný součinitel prostupu tepla Uem a měrnou potřebu tepla na vytápění objektu).

Zkoušel jsem zadání těmito způsoby:

a/ vazby pro obálku zahrnuty přibližně přirážkou + desku zadat podrobným výpočtem dle ČSN EN ISO 13370 a měnit různé způsoby okrajové izolace podlahy (svislá - tloušťka, s. t. vodivosti, hloubka ) - různými tl. a hloubkami izolace

b/ vazby pro obálku zahrnuty přibližně přirážkou + desku zadat podrobným výpočtem dle ČSN EN ISO 13370 a měnit různé způsoby okrajové izolace podlahy pomocí známe korekce na vliv přidané izolace ... a měnil jsem různou kvalitu lin. vazby po obvodě objektu (katalogové hodnoty )

c/ vazby pro obálku nezahrnuty přirážkou, zadány lineární činitele pro tepelné vazby + desku zadat podrobným výpočtem dle ČSN EN ISO 13370 se zadáním okrajové izolace podlahy (svislá - tloušťka, s. t. vodivosti, hloubka ) a měnil jsem různou kvalitu lin. vazby po obvodě objektu v liště Stěny a střecha - lin. vazby po obvodě objektu

Chtěl jsem se zeptat:

1) Zarazilo mě, že při variantě zadání a/ se neměnilo Uem ve výsledcích, ale pouze měrná potřeba tepla na vytápění ... v ostatních variantách zadání do výpočtu se měnily oba parametry. 

2) chtěl jsem se zeptat jestli při zdání - varianta zadání /b  korekce na vliv přidané izolace - zadávat přímo lineární vazbu (katalogovou či z programu Area) nebo jen rozdíl hodnot lin. vazby mezi neřešeným (nezatepleným) a konkrétním detailem ... pokuď pak kombinuji s individuálním zadáním lin. vazeb tak vazbu při okraji desky zadávám v liště podlaha a suterén a nebo možno i v liště Stěny a střechy - lin. vazby ? Respektive pokud zadám  vliv okrajové izolace podlahy (svislá - tloušťka, s. t. vodivosti, hloubka) v liště podlaha a suterén nutno pak ještě zdávat lin. vazbu po obvodě desky individuelně v liště Stěny a střecha ?    

3) Ještě jsem zkoušel variantu zadání - zatrhlá volba paušální přirážky na teplené mosty + umožnit zadání lineárních činitelů pro tepelné vazby ... ale zde detailně zadané vyzby neměly vliv ani na Uem a ni na měrnou potřebu tepla na vytápění ... neměnil se ani teplený tok ... přiznám se že je to poprvé co jsem to zkoušel tuto kombinaci zadání, ale na školení k Energii 2013 zjara myslím zaznělo, že možno kombinovat přirážku s detailními vazbami, ale reálně v protokolu nevidím rozdíl ani v změně tepelného toku mezi variantami ...  

Otázka:

Prosím o radu s posouzením vnitřního zateplení RD. Dostal se mi do ruky k posouzení en. náročnosti objekt s vnitřním zateplením - skladba dle PD:

- interiérové SDK desky na tmel

- EPS 70F 250mm na terče tmelu

- tvárnice BE-TONG 190mm + Výztuž 

- vnější omítka (akryl-silikonová ) 

Chtěl jsem se zeptat, jaký limit nuto volit pro celoroční bilanci zkondenzované vodní páry v konstrukci při posouzení dle ČSN 730540-2:

Mc,a musí být nižší než 0,1 kg/m2.rok nebo 3-6% plošné hmotnosti materiálu (nižší z hodnot)

nebo

Mc,a musí být nižší než 0,5 kg/m2.rok nebo 10-15% plošné hmotnosti materiálu (nižší z hodnot).

Roční množství zkondenzované vodní páry vychází Mc,a = 0,2036 kg/m2,rok. 

< Stránka 1 2 3 4 5 .. 5 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10