řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Čerstvě dokončená novinka v naší nabídce - program Energie 2013 LT – umožňuje posoudit energetickou náročnost jednodušších menších budov podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb., vyhlášky MDVRR SR č. 364/2012 Z.z., TNI 730329, TNI 730330 i podle metodických pokynů pro program Nová zelená úsporám 2013… tedy podle všech platných českých i slovenských předpisů a norem.

Energie 2013 LT
Energie 2013 LT

Nabízí tudíž zcela stejný rozsah funkcí jako program Energie 2013, a to včetně vytvoření plnohodnotného energetického štítku, energetického průkazu a energetického certifikátu. A navíc je ZCELA ZDARMA – bez jakýchkoli poplatků, časových omezení či blokování tisků.

 

Použití programu je omezeno na jednozónové budovy s obestavěným objemem do 1500 m3 a s energeticky vztažnou plochou do 500 m2. Budova může mít nejvýše jeden zdroj tepla na vytápění, jeden zdroj chladu a jeden zdroj tepla na přípravu teplé vody. Limitován je i počet obalových konstrukcí, a to na nejvýše deset oken, deset neprůsvitných konstrukcí, dvě konstrukce v kontaktu se zeminou a dva nevytápěné prostory.

Další výraznější omezení Energie LT nemá a podporuje tedy všechny typy hodnocení energetické náročnosti budov včetně zahrnutí vlivu solárních kolektorů, fotovoltaických článků, kogeneračních jednotek, tepelných čerpadel, Trombeho stěn atd.


Tento bezplatný software je určen hlavně občasným zpracovatelům posudků a energetických průkazů pro rodinné domy a podobné budovy menšího rozsahu. Bude ho možné získat zdarma po registraci na stránce www.kcad.cz, kam bude umístěn okamžitě po dokončení nutných úprav firemního webu.

Registrovaným uživatelům Energie LT bude samozřejmě k dispozici náš blog coby informační základna. Další technická podpora, na kterou jsou zvyklí uživatelé profesionální verze, bude již ale - s výjimkou placených konzultací - jen velmi limitovaná.


Hlavním impulsem pro zpracování Energie LT pro nás byly dosti neveselé výsledky analýzy přesnosti výpočtů některých nově se objevujících programů. Doufáme, že uvolněním zcela bezplatného programu pro tvorbu PENB poskytneme zpracovatelům posudků, kteří z jakýchkoli důvodů neuvažují o nákupu plné profesionální verze, spolehlivý nástroj pro jejich práci... a studentům odborných škol zcela legální pomůcku do výuky bez starostí se sháněním funkčních cracků posledních verzí.

Za K-CAD s.r.o.

Zbyněk Svoboda

Otázka:

Provádím výpočty RD s kolektory pro NZÚ, přičemž účinnost solárního systému spočítám v programu NZÚ (excelu), s malými odchylkami zadám také solární panely, nicméně finální výpočet v Energii vyhodí celkovou energii včetně ztrát v solárních rozvodech a zásobníku, což je hodnota podstatně nižší (i když logicky správná) a pohled na efektivnost solárného systému pak zcela shazuje. 

(Samozřejmě pro dotaci je požadovaný ten excelový výpočet, ale vzhledem k tomu, že zároveň dělám výpočet pro rekonstrukci, kde je požadovaný PENB, tak si myslím, že by ty výstupy měly spolu alespoň trošku sedět.)

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat čistě v teoretické rovině, zda lze vůbec navrhnout systém přípravy TUV pro menší RD tak, aby ve výsledném hodnocení ENB spadl do kategorie A. 

Vzhledem k parametrům referenční budovy dle TNI 730331:

TUV dle TNI 730331 reference
TUV dle TNI 730331 reference

se mi i při sebelepší účinnost zdroje tepla (99%), či při zadání tepelného čerpadla s vysokým COP, super zaizolované akum. nádrži i krátkých rozvodů, úsporném oběh. čerpadle se nedaří ke kategorii A ani přiblížit (max. kategorie B).

Při použití i předimenzované solární soutavy sice dokážu vyrobit hodně energie, ale tato se v protokolu neodčítá od dodané energie na přípravu TV za rok EP,W (ač se to v poznámce protokolu píše). Ve skutečnosti mi vychází shodná dodaná energie na přípravu TV se soláry i bez nich.

Jak by tedy čistě teoreticky měl vypadat sytém ohřevu TUV v běžném rodinném domě, aby měl ambice na kategorii A en. náročnosti na přípravu TVU? Předem děkuji moc za názor, tip. 

Otázka:

Potřeboval bych zadat zdroj chladu, kterým je kompresorová stanice mimo budovu. Je to podobný případ jako dálkové vytápění, při němž se obvykle zadává 100%-ní účinnost zdroje tepla, takže vychází shodná potřeba tepla na vytápění a dodaná energie na vytápění.

Potřeboval bych analogicky spočítat, že dodaná energie na chlazení je shodná s potřebou chladu. Pokoušel jsem se to zadat různými způsoby, ale nepodařilo se mi to. Jako energonositel pro chlazení jsem zvolil "obecný energonositel" - a pro ten mi pak vychází nulová dodaná energie. A nulová se mi také ukazuje dodaná energie na chlazení.

Vnitřní tepelná kapacita vs. zóny

Kategorie » téma: Energie » 01 Zóny

18.09.2013 19.00 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 14148x

Otázka:

Dobrý den. Jak zadat pokud mám u RD 1NP z betonových stěn a 2NP lehkou dřevostavba? U každého bude jiná vnitřní tepelná kapacita, musím tedy zónovat? A druhý případ, kdy RD je z cihel a nástavbu (cca 15%z celk.objemu) dělají dřevěnou k-ci. Jak tady postupovat? Děkuji

< Stránka 1 2 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10