řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Zajímalo by mne, jestli se potřeba tepla na vytápění počítá po hodinách bez ohledu na to, zda je dle vyhlášky topná sezóna či nikoliv. Je tomu tak, nebo je vyloučen výpočet potřeby tepla na vytápění mimo topnou sezónu?

Změny v solárních ziscích: měsíční x hodinový krok

Kategorie » téma: Energie » 09 Výstupní data

14.01.2023 16.32 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 29489x

Otázka:

Hodnotili jsme BD ve verzi 2021 a 2023. Ve výsledcích nás zarazilo následující:

  • Měrná potřeba tepla na vytápění se změnila o 5 kWh/m2 za rok z 35 na 40 kWh/m2 za rok
  • O něco se zvýšily tepelné ztráty (ale nic dramatického)
  • Na 52% se mi snížily solární zisky – ale může se jednat o nějaký dopočet jak jste říkal. I tak je to velmi výrazné.

Nevíte prosím, jak je možné, že se solární zisky takto snížily?

Otázka:

Chtěl bych vás požádat o vysvětlení problematiky "Roční nevyužitá produkce FVE podle vyhl. 264/2020 Sb. (§5, bod 2d)".

Snažím se u jedné pasivní budovy dosáhnout nulového standardu, ale díky tomuto "opatření" se mi to nedaří. Měl jsme za to že zjednodušeně čím víc panelů - tím víc odeslané energie do sítě a tím víc plus pro objekt.

Zajímalo by mě co ten odstavec ve vyhlášce přesně znamená, proč je výpočet (pozitivní přínos FVE) tímto způsobem omezen a případně jaké jsou vaše typy pro návrh FVE, případně kombinaci s technologiemi, aby to vycházelo pro budovu co nejlépe a bylo možné tento nulový standard splnit.

Poznámka k rychlosti výpočtu v Energii 2023

Kategorie » téma: Energie » 10 Ostatní

31.01.2023 20.14 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 28371x

Kromě detailních testů přesnosti výpočtu potřeb energie podle ASHRAE 140 provedených už před delší dobou jsme minulý týden porovnávali (jistě jen zběžně, času na rozsáhlejší testy není bohužel dostatek) rychlost výpočtu v Energii 2023 a v renomovaném a celosvětově používaném simulačním programu DesignBuilder.

Rozsah výpočtu parametrů budovy v programu DesignBuïlder je sice mírně větší, ale na druhou stranu zas nepočítá hodnocenou budovu 2x (hodnocená + referenční) jako Energie.

Rychlost výpočtu byla - při použití 5-uzlového modelu v Energii - srovnatelná. Například u jednozónové budovy s 5 obalovými konstrukcemi a 4 okny trval výpočet v DesignBuilderu 22 s a v Energii 13 s. Pětizónový model se stejným počtem konstrukcí v každé zóně trval v Energii 59 s, zatímco v DesignBuilderu 1 minutu 2 s.

N-uzlový model byl v Energii samozřejmě pomalejší, ale nikoli nějak výrazně (pět zón za 1 minutu 6 s).

Otázka:

Vyhláška č. 264/2020 Sb. požaduje výpočet s hodinovým krokem pouze pro specifikované případy (v budovách nebo zónách s chlazením, úpravou vlhkosti nebo s výrobou elektrické energie). Podle mého názoru tedy není důvod v ostatních případech nevyužít měsíční krok výpočtu.

V této souvislosti bych tedy měl několik dotazů:

- Energie 2023 umožňuje výpočet pouze v hodinovém kroku (alespoň jinou volbu jsem nenašel). Nevím, jestli je to schůdné, ale bude někdy umožňovat i původní měsíční krok, nebo je výpočtová metoda natolik neslučitelná, že to nebude možné?

- Pokud tato možnost nebude, bude dále paralelně udržována metodika umožňující měsíční krok, tedy např. Energie 2021. Jak se bude v budoucnu řešit například příklad revize PENB zpracovaného před 31.12.2022. Osobně jsem se setkal s případy, kdy bylo nutno vstoupit do případů i několik let starých (například při dotacích…).

- Máte z jednání s odpovědnými orgány (MPO, SEI..) nějaké poznatky o tom, jestli budou umožňovat v případech, kdy legislativa nevyžaduje hodinový krok, původní řešení na bázi měsíčního kroku? Podle mého názoru je to problém. Jednak bude převládat jistá setrvačnost a možná i pohodlnost, tedy vše podle hodinového kroku a také budou podle mého názoru obecně různé metody vykazovat různé výsledky.

< Stránka 1 2 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10