Energie 2016.4: Soubor s daty pro hlášenky ENEX, nové krycí listy NZÚ a aktualizace na vyhlášku MDVRR SR 324/2016 Z.z.

Kategorie » téma: Energie » Obecně

22.11.2016 17.31 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 41655x

Čtvrtá bezplatná aktualizace programu Energie 2016.4 prochází poslední fází testování a bude v dohledné době umístěna k volnému stažení na www.kcad.cz.

Hlavní novinka programu je zřejmá už z nadpisu příspěvku. Po několika letech diskusí a příprav byla specialisty MPO ČR definována letos na podzim struktura souboru ve formátu XML, který umožní přenášení vypočtených údajů z programů do tzv. hlášenek systému ENEX.

Program Energie 2016.4 ukládá data vyžadovaná systémem ENEX do adresáře s úlohou pod názvem xyz_DataProENEX.XML, kde xyz je jméno úlohy. Po přihlášení do databáze ENEX lze tento soubor jednoduše načíst a na webovém rozhraní ENEXu před odesláním dat do databáze ještě všechny údaje zkontrolovat a případně doplnit či upravit:

Načtení XML souboru do ENEXu
Načtení XML souboru do ENEXu

V souvislosti s generováním souboru XML pro ENEX bylo nutné doplnit pro všechny zdroje tepla a chladu další vstupní údaj: typ zdroje podle číselníků MPO. Výběr z možných typů zdrojů je k dispozici na formuláři pro popis zóny, a to vždy na záložce Údaje pro PENB a ENEX.

Seznam dalších novinek najdete dále...


Aktualizace na vyhlášku MDVRR SR č. 324/2016 Z.z.

Nová verze programu je kompatibilní se slovenskou vyhláškou č. 324/2016 Z.z., která mění dosavadní vyhlášku č. 364/2012 Z.z. a platí od 1.1.2017. Změněny byly hlavně faktory primární energie a emisí CO2 pro většinu energonositelů, časy využití osvětlení u různých typů budov a hranice jednotlivých tříd dodané energie na osvětlení, celkové dodané energie a neobnovitelné primární energie.

 

Nové krycí listy pro dotační program Nová zelená úsporám

Do programu byly přidány nové krycí listy ve formátu XLSX pro oblast podpory A, B a C dotačního programu Nová zelená úsporám platné od 9.1.2017. Program do nich přenáší hlavní výsledky výpočtu pro stávající a navrhovaný stav budovy a umožňuje jejich dopracování v programu MS Excel.

 

Úpravy ve výpočtu využitelnosti elektřiny z FV systému v budově

Program nově umožňuje zvolit, zda se mají upravit výsledky výpočtu využitelnosti elektřiny z FV systému v budově stanovené přibližným výpočtem s měsíčním krokem podle výsledků přesnějšího výpočtu s krokem hodinovým (jsou-li k dispozici). Zmíněná korekce odstraní případné rozdíly mezi oběma typy výpočtu a zjednoduší vyplňování různých formulářů (není pak již nutné manuálně upravovat např. výsledky měsíčního výpočtu přenesené do krycích listů dotačního programu Nová zelená úsporám podle výsledků hodinového výpočtu). Aby byla ale korekce provedena správně, je nezbytné, aby byly v obou typech výpočtu použity shodné vstupní údaje (především způsob použití elektřiny z FV systému v budově).
Při hodinovém výpočtu využitelnosti elektřiny z FV systému program navíc automaticky ošetřuje absenci zadání roční spotřeby elektřiny v některé ze zón u vícezónových budov. Není-li v některé zóně definováno, jak se má tato hodnota stanovit (zatímco v ostatních zónách ano), program pro tuto zónu automaticky vypočte roční spotřebu elektřiny podle zadání výpočtu energetického průkazu. Vylučuje se tím riziko použití příliš nízké spotřeby elektřiny v budově (nezahrnující všechny zóny) při výpočtu využitelnosti elektřiny z FV systému. Popsaná automatická korekce se uplatní pouze u vícezónových budov a pouze v případě, když je pro všechny ostatní zóny zadáno, že se má elektřina z FV systému použít pro pokrytí celkové spotřeby elektřiny v zóně (tj. nikoli jen pro přípravu teplé vody).

 

Další změny, úpravy a opravy

Do protokolu o výpočtu využitelnosti elektřiny z FV systémů v budově byl doplněn informativní tisk roční ztráty elektřiny při ukládání a odebírání elektřiny z akumulátorů.

Doplněna byla chybějící nápověda pro jmenovitou kapacitu akumulátoru na formuláři pro zadání hodinových odběrů elektřiny v budově.

Odstraněn byl tisk účinnosti zdroje tepla na přípravu teplé vody do protokolu k energetickému průkazu podle vyhlášky MPO ČR 78/2013 Sb. v případě, když se jedná o soustavu zásobování tepelnou energií (tj. zadaným energonositelem pro zdroj tepla je ZTE či CZT).

Výpočetní modul byl upraven, aby nedocházelo k chybě při výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla v případě, když se zvolí tisk stručného protokolu o výpočtu a současně je v některé z velikostně rozhodujících zón zadáno nucené větrání s individuálně zadanými měsíčními teplotami přívodního vzduchu (odlišnými od venkovních teplot). Tato chyba se objevovala ve starších verzích programu pouze při tisku stručného protokolu, při tisku podrobného protokolu byl výpočet korektní.

Do tabulky Závěrečné hodnocení energetického specialisty v protokolu k energetickému průkazu podle vyhlášky 78/2013 Sb. byl doplněn tisk splnění požadavků (ano/ne) a třídy pro celkovou dodanou energii i pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Tento tisk byl omylem odstraněn ve verzi 2016.3.

Opravena byla chyba ve stanovení účinnosti osvětlení v referenční budově, která mohla nastat, pokud byl pro osvětlení zadán příkon. Program v takovém případě sice přiřazoval referenční budově účinnost osvětlení podle budovy hodnocené, ale chybně používal nikoli účinnost zadanou společně s příkonem osvětlení, ale účinnost zadanou společně s předpokládanou roční měrnou dodanou energií na osvětlení. Chyba se projevila pouze tehdy, když byla změněna implicitní účinnost osvětlení 10 % na jinou hodnotu. Při zadání předpokládané roční měrné dodané energie na osvětlení byl výpočet v pořádku.

Změněn byl tisk procentuální části měsíce s vytápěním a chlazením v tabulkách potřeby tepla na vytápění a potřeby chladu na chlazení pro budovu jako celek. Nově se zobrazuje, v jak velké části měsíce je nutné v jakékoli zóně v budově vytápět či chladit (jde tedy o maximum z časových podílů v jednotlivých zónách: je-li v jedné zóně podíl 10 % a v druhé zóně 60 %, zobrazí se v souhrnné tabulce pro celou budovu nově 60 %). Současně byl upraven i text vysvětlivky pod oběma tabulkami. Tato změna nemá žádný vliv na výsledky výpočtu.

Upraveno bylo načítání dat do pomocného výpočtu součinitele prostupu tepla okna tak, aby se plochy zasklení a rámu automaticky aktualizovaly hned po otevření pomocného výpočtu. Vylučuje se tím riziko, že v těchto políčkách zůstanou předtím uložené hodnoty.

Byla odstraněna chyba ve výpočtu měsíční potřeby teplé vody, která mohla nastat, pokud byla nejprve zadána průměrná roční potřeba teplé vody (detailně po měsících) a poté byla místo toho zadána denní potřeba teplé vody na osobu, aniž by bylo zároveň odstraněno zadání měsíčních potřeb teplé vody z předchozího kroku. 

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Pavel Šála » odklad

06.12.2016 11.57

Energie 2016.4 je sice připravena, ale s uvolněním se zatím čeká na zpřístupnění načítání XML do Enexu na straně MPO, které ještě není hotové.

Čekáme mimo jiné i proto, abychom vyloučili možnost, že se na poslední chvíli něco změní.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10