Energie 2016.6: Aktualizace emisních faktorů CO2

Kategorie » téma: Energie » Obecně

03.03.2017 18.58 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 36245x

Pravděpodobně během příštího týdne uvolníme bezplatný update Energie 2016.6, v němž budou hlavně aktualizovány emisní faktory CO2 podle vyhlášky 309/2016 Sb., kterou byla novelizována původní vyhláška 480/2012 Sb. (program dosud nabízel hodnoty emisních faktorů podle původního vydání vyhlášky 480/2012 Sb.).

Z programu byla dále odstraněna možnost generování energetického štítku a energetického průkazu do formátu DOC. Program tedy podporuje generování těchto dokumentů již jen do formátu PDF. Důvodem bylo nejen velmi dlouhé trvání a časté kolabování přenosu dat do MS Wordu a potíže s jeho každou novou verzí (MS Word bohužel nereaguje ve všech verzích na stejné příkazy stejně), ale i zvětšující se rozdíly mezi možnostmi dokumentu PDF a DOC.

Nad touto změnou jsme delší čas váhali, protože jsme nechtěli zaskočit uživatele, kteří přes všechny nevýhody generování do formátu DOC používají. Bohužel jsme ale nakonec došli k tomu, že nejsme dále schopní zajistit, aby se dokumenty v DOC vyplňovaly zcela stejně jako dokumenty v PDF. Souběh generování do dvou formátů tedy musíme bohužel zrušit. Omlouváme se všem, kteří formát DOC používali.

Další změny jsou spíše drobné a jejich přehled najdete dále...

Program nově zapisuje na základě požadavku MPO z února 2017 do XML souboru s hlášenkou pro systém ENEX i základní identifikační údaje programu.

Na formulář pro zadání fotovoltaických panelů byla doplněna chybějící nápověda pro odrazivost terénu (albedo).

Na žádost uživatelů bylo v energetickém průkazu ve formátu PDF v tabulce pro popis přípravy teplé vody odemčeno políčko s názvem zóny k případným úpravám.

Do modulu pro zobrazení výsledků bylo doplněno dosud nefunkční ukládání kopie protokolu o výpočtu produkce FV panelů pod novým jménem (příkaz Soubor – Uložit jako). Stejná funkce byla doplněna i pro protokol s přehledem dodaných energií z energetických soustav.

Opravena byla kontrola zadávané návrhové vnitřní teploty pro stanovení Uem,R tak, aby bylo možné přímo zapsat i hodnoty začínající číslicí nižší než 5.

Doplněna byla kontrola vkládání neviditelných znaků do názvů materiálů v pomocných výpočtech součinitele prostupu tepla konstrukcí.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10