Energie 2019.7: oprava chyby v zadávání

Kategorie » téma: Energie » Obecně

17.10.2019 16.45 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 65875x

Brzy bude na stránkách www.kcad.cz umístěna bezplatná aktualizace Energie 2019.7, v níž bylo mírně upraveno zadávání oken propojených se stěnami.

Dnes jsme totiž zjistili - po zprávě od pozorných uživatelů, za kterou velmi děkujeme - že za určité situace může dojít k chybě při běhu programu. Tato chyba může nastat u vícezónových budov, pokud se v zónách zadávají okenní konstrukce nikoli na formulář pro okna (tj. na formulář Popis okenních konstrukcí), ale s pomocí tlačítek Upravit seznam oken v konstrukci a Zadat novou výplň otvoru v konstrukci na formuláři pro zadání stěn (tj. na formuláři Popis neprůsvitných konstrukcí na styku s vnějším vzduchem). Chyba přitom nastane jen tehdy, když v dané zóně ještě neexistuje soubor s okenními konstrukcemi (tj. tehdy, když ještě nebylo v dané zóně zadáno jakýmkoli možným způsobem žádné okno).

Popsanou chybu jsme bohužel sami při testování programu neodhalili a dosud jsme o ní nevěděli. Bezplatný update 2019.7 problém plně odstraňuje. Za komplikace se omlouváme a děkujeme za pochopení.


Jako okamžité řešení výše popsaného problému uvádíme dále ještě postup zadávání, který zajistí, že ani v Energii 2019.0 až 2019.6 nedojde k dané chybě:

A) Pokud jste zvyklí zadat do formuláře Popis okenních konstrukcí nejprve všechna okna a dveře v obálce dané zóny, a teprve pak je propojit se stěnami (a nebo je nechat bez propojení), pak nemusíte na svém postupu vůbec nic měnit. Výše popsaná chyba nemůže při vašem postupu nikdy nastat.


B) Pokud chcete zadávat výplně otvorů souběžně se zadáváním stěn (tj. přes tlačítka Upravit seznam oken v konstrukci a Zadat novou výplň otvoru v konstrukci na formuláři pro zadání stěn), pak je třeba vždy jako první krok při zadávání obalových konstrukcí v jakékoli zóně stisknout tlačítko Okna:

Vyvolání formuláře pro zadání oken
Vyvolání formuláře pro zadání oken

Na formulář Popis okenních konstrukcí není třeba následně zadat vůbec nic, stačí ho jen okamžitě zase zavřít. A poté bude již souběžné zadávání stěn a oken plně funkční.


Verze 2019.7 již samozřejmě nebude tento mezikrok vyžadovat.

Ještě jednou se omlouváme za chybu a způsobené komplikace a prosíme všechny uživatele, aby nás neváhali kontaktovat, kdykoli narazí na nestandardní chování programu. Kontrole kódu a testování programu sice věnujeme velkou pozornost, ale - jak je vidět - ne vždy je v našich silách na všechny problémy přijít. Velmi děkujeme.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10