Energie 2020.1: NZÚ, ENEX a opravy zjištěných chyb

Kategorie » téma: Energie » Obecně

07.09.2020 18.15 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 4 komentářů | Přečteno: 57001x

Brzy bude na stránkách www.kcad.cz umístěna první letošní bezplatná aktualizace Energie 2020.1.

Hlavní novinkou update je opět funkční vyplňování krycích listů NZÚ, které se nám podařilo zprovoznit díky laskavosti SFŽP (konkrétně děkujeme p. Ing. Nixovi), od něhož jsme získali upravené krycí listy kompatibilní s vyhláškou 264/2020 Sb. Program jsme aktualizovali také s ohledem na nový formát XML souboru pro systém ENEX.

A konečně: aktualizace obsahuje i řadu oprav různých chyb (většinou naštěstí drobnějších), na které jste nás upozornili. Velmi za to děkujeme!

Detailní přehled novinek najdete dále...


Generování krycích listů NZÚ a souboru pro ENEX

Do programu byly přidány upravené aktuální krycí listy dotačního programu Nová zelená úsporám. Krycí listy byly upraveny přímo SFŽP tak, aby do nich bylo možné zapisovat korektním způsobem primární energii z neobnovitelných zdrojů i podle vyhlášky 264/2020 Sb. Program vyplní krycí listy stejným způsobem jako ve starších verzích: vyvolá MS Excel a do zobrazeného formuláře zapíše vypočtené hodnoty. Takto vytvořený formulář je poté třeba uložit pod novým jménem.

Program byl dále upraven tak, aby generoval nový formát XML souboru pro systém ENEX. Nově vygenerovaný soubor se do systému ENEX načte přes volbu "Přidat hlášenku (vyhláška č. 264/2020)".

 

Oprava importu dat z programů Protech TV a Energie 2019

Upraveno bylo načítání XML souboru vygenerovaného programem Protech TV tak, aby nedocházelo k chybě při importu skladeb konstrukcí obsahujících vícekrát stejný materiál.

Současně byl upraven i import dat z Energie 2019 - konkrétně části s popisem výplní otvorů, kde mohly nastat problémy v případě stejně nazvaných, ale různě velkých oken.

 

Oprava tisku různých hodnot

Opravena byla chyba v tisku účinností sdílení a distribuce energie (vytápění, chlazení, příprava teplé vody) do protokolu k energetickému průkazu, která se mohla projevit ve vícezónových budovách se stejným zdrojem energie, ale různou účinností sdílení a distribuce v jednotlivých zónách. Místo chybně tištěných účinností z první zóny se nově tisknou účinnosti průměrné.

Opraven byl tisk typu konstrukce do protokolu s přehledem skladeb neprůsvitných konstrukcí XY_Konstrukce.OUT.

Opraven byl chybně prohozený tisk elektrického a tepelného příkonu zařízení pro zvlhčování a odvlhčování vzduchu do protokolu k energetickému průkazu.

Opravena byla chybná jednotka objemu akumulačních nádrží (vytápění, chlazení, příprava teplé vody) v protokolu o výpočtu.

Opravena byla chyba v tisku ploch podlah vytápěných suterénů a suterénních stěn do protokolu o výpočtu a do protokolu k energetickému průkazu, která mohla nastat v případě samostatného výpočtu pouze suterénních stěn či pouze podlahy suterénu (při výpočtu suterénu jako celku se neprojevovala). Zmíněná chyba neměnila výsledky výpočtu, šlo o tiskovou chybu.

 

Další úpravy a opravy

Program kontroluje délku zadávaného popisu budovy a při příliš dlouhém textu upozorní na riziko, že se tak dlouhý popis nezobrazí celý v protokolu k energetickému průkazu.

Opraven byl výpočet součtu ploch obalových konstrukcí na záložce "Konstrukce a vazby" na formuláři pro zadání jednotlivých zón. Do součtu se po opravě zahrnují i plochy konstrukcí zadaných zjednodušeným způsobem na formuláři pro podlahy a suterény.

Opraveno bylo označování konstrukce jako použité při zadávání obálky budovy na formuláři pro zadání skladeb konstrukcí. Z dosavadní kontroly omylem vypadly suterénní stěny vytápěného suterénu. Nově se kontrolují i tyto konstrukce.

Program při otevírání úlohy kontroluje interní identifikátory oken a porovnává je s uloženou maximální hodnotou. Pokud zjistí, že spolu zmíněné hodnoty nekorespondují (např. proto, že se při nestandardním konci práce s programem neuložila správně data), automaticky datové soubory opraví, aby nemohlo dojít k chybě v identifikaci nově zadávaných oken.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Štěrba » Verze programu v protokolu

10.09.2020 11.45

Dobrý den, po přepočtu úlohy zpracované ve verzi 2020.0 se v protokolu stále píše verze 2020.0.

#2 | Zbyněk Svoboda » A safra...

10.09.2020 14.47

Děkuji za upozornění, já věděl, že se to mělo ještě někde upravit! Pardon, při další aktualizaci už na to budu myslet.

#3 | Novák Aleš Ing. » vygenerování XML souboru pro ENEX

15.09.2020 16.27

Dobrý den, jakým způsobem se vygeneruje soubor XML pro Enex?

#4 | Zbyněk Svoboda » XML

15.09.2020 17.01

To je standardní součást výstupních souborů - je to zcela stejné jako v předchozích verzích programu.
Jde o soubor ***_DataProENEX.XML, který najdete v adresáři s příslušnou úlohou (*** je název úlohy).

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10