Energie 2020.2: Snadné zadávání podtlakového větrání v podzóně

Kategorie » téma: Energie » Obecně

12.09.2020 18.15 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 54735x

Nepřekvapilo by nás, kdyby si ledaskdo z našich ctěných zákazníků a čtenářů pomyslel, že to s rychlostí aktualizací trochu přeháníme. Před necelým týdnem jsme pro Energii ohlašovali aktualizaci 2020.1 - a už píšeme o aktualizaci 2020.2... Omlouváme se za tak zběsilé tempo, ale občas se podněty na úpravu programu sejdou tak nešťastně, že to pak takto dopadá.

Hlavní novinka v Energii 2020.2 (jejíž instalační soubory umístíme brzy na www.kcad.cz) by ale mohla s nutností reinstalace programu smířit více specialistů - byl o ni totiž poměrně zájem a v minulosti se o ní diskutovalo i zde na blogu. Bezplatný update nabízí totiž výrazně jednodušší zadání podtlakového větrání v (pod)zónách s profilem užívání z ČSN 730331-1.

Více informací najdete dále v článku...


Program ve verzi 2020.2 umožňuje vybrat pro profily užívání z ČSN 730331-1 nový typ větrání při zadání provozu v podzónách. Kromě dosud nabízeného přirozeného větrání a rovnotlakého nuceného větrání lze nastavit pro podzónu i větrání podtlakové zajištěné odtahovým ventilátorem:

jednoduchá volba podtlakového větrání pro normový profil užívání v zadání podzóny
Jednoduchá volba podtlakového větrání pro normový profil užívání v zadání podzóny

Není už tedy třeba pro tyto situace vytvářet vlastní profil užívání, jak bylo posáno v nedávném příspěvku. Navíc se při použití podtlakového větrání nemění typ podzóny (obytná/ jiná než obytná), což odstraňuje komplikace s výpočtem redukce referenční primární energie, které byly komentovány v dalším nedávném příspěvku.

Program současně kontroluje v obytných zónách s podtlakovým větráním vypočtený průtok netěsnostmi v obálce zóny a případně ho upravuje, aby byla vždy dodržena závazná intenzita větrání podle přílohy 5 vyhlášky č. 264/2020 Sb., tj intenzita 0,3/h v souladu se Změnou 1 ČSN 730331-1.


Popsané změny výrazně zjednodušují zadání podtlakového větrání v zóně či její části.

Pokud se například hodnotí bytový dům s podtlakovým větráním bytových jader, může se část s byty zadat jako zóna složená ze 2 podzón: jednu budou tvořit bytová jádra a druhou zbylá část bytů. Pro obě podzóny se zvolí stejný profil užívání z ČSN 730331-1 (typ podzóny: "obytná", profil užívání: "ČSN 730331-1: Obytné zóny - bytové domy - prostor bytu") a poté se mu jen jednoduše přiřadí odpovídající typ větrání (pro jádra podtlakové, pro byty přirozené nebo nucené rovnotlaké). Pro nucené větrání se ještě doplní jmenovité průtoky... a to je vše.

Popsaný postup lze použít nejen u obytných podzón, ale i u podzón "jiných než obytrných". Vyberete-li si tedy normový profil užívání např. pro šatny ve sportovních budovách, můžete i jemu výše popsaným způsobem snadno přiřadit podtlakový způsob větrání.


Závěrem doplňuji, že ve verzi 2020.2 byly provedeny ještě tyto opravy a úpravy:

Opravena byla chyba v převodu jednotek průtoku vzduchu, která mohla způsobit v určitých situacích (teplovzdušné vytápění na vysokou teplotu kombinované se zvlhčováním či odvlhčováním vzduchu) chybu ve výpočtu dodané energie na úpravu vlhkosti.

Výpočet dodané energie na přípravu teplé vody byl upraven tak, aby proběhl i v situaci, kdy se v zóně ohřívá pouze voda v bazénu (tj. standardní spotřeba teplé vody je nulová).

Opraven byl tisk verze programu do Tab. J v protokolu k energetickému průkazu.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Helekal Petr Ing. » odtahový ventilátor

03.11.2020 17.30

pokud v RD je na WC odtahový ventilátor, tak celý WC bude samostatná podzona, roční podíl provozu ventilátoru je velice malý a tím i spotřeba energie. Jak to ale řešit u obyváku s KK (jedna místnost)a nad sporákem v KK je DG, rozdělit jednu místnost na dvě podzony?

#2 | Zbyněk Svoboda » Digestoř

03.11.2020 18.41

Ano, buď tak, nebo můžete pro podzónu "pokoj+KK" zadat, že je tam použito podtlakové větrání s malým časovým podílem provozu. Při ověřování této možnosti jsem ale narazil na ještě jednu drobnou chybu v programu, kterou dnes opravím a zítra ji ještě přidáme do aktualizace 2020.5. Doporučuji proto provést instalaci nové verze programu zítra večer či pozítří.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10