PENB - požadavky na půdní vestavbu

Kategorie » téma:

07.06.2013 10.02 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 7 komentářů | Přečteno: 13279x

Otázka:

Chtěl jsme požádat o názor jak přistoupit ke stanovení požadavků a nutnosti hodnocení PENB půdní vestavby na stávajícím rodinném domě.   

Dostal se mi do rukou projekt půdní vestavby na RD. Jde mi o to zda k půdní vestavbě přistoupit jako k samostatné bytové jednotce a hodnotit ji úplně samostatně jako novostavbu (bez stávajícího domu ) a nebo jedině jako celý objekt (tzn. i se stávající částí RD, se kterou se zatím nic stavebně neplánuje ). 

Dle vyhlášky o en. náročnosti plním požadavky na ENB pokud nové konstrukce budou navrženy pod úroveň doporučených hodnot dle ČSN 730540-2. Ale pro případ, že takováto obálka v projektu navržena není (zatím hodnoty mezi min. požadovánými a doporučenými ) musím splnit Uem a k tomu buď limit celkové dodané energie či limit neobnovitelné primární energie. Dotaz zní zda pro stanovení Uem nutno brát celý objekt (včetně stávající  části ) a nebo jen půdní vestavbu? 

Asi čitelnější (jednoznačnější ) by to bylo pokuď by šlo o rozšíření stávajícího objektu bez vytvoření samostatné byt. jednotky. Zde by se a pro Uem se jistě hodnotil celý objekt. 

Do toho, ale vstupuje §6 odst. 3 vyhlášky o ENB - "Přístavba navyšující původní energeticky vztažnou plochu o více než 25% se považuje při stanovení referenčních hodnot ukazatelů energetické náročnosti budovy za novou budovu". Z tohoto by pak vyplývalo, že rozhodně přistavbu (nad 25% plochy ) nutno hodnotit samostatně, aby program správně nastavil referenční hodnoty. Tzn. vícezónové zadání (min. zóna přístavba a zóna stávající objekt ). Podobně by se zadal i případ přistavby kdy by nedošlo k vytvoření samostatné bytové jednotky tzn. minimálně dvouzónové zadání s odlišnými požadavky na každou zónu.  Pod 25% plochy možno zadat jednozónově (pokuď bude vytápění a dodávka TUV centrálně pro st. i přistavenou část ) ? 

Dále chápu-li to správně (dle §7 odst. 3 en. zákona ) v případě, že úprava je pod 25% plochy obálky či en. vztažné plochy není nutno vystavovat PENB, ale výše uvedené limity plnit nutno je.

Předem děkuji moc za jakýkoliv názor či zkušenost z hodnocení podobných st. úprav, přístaveb a nástaveb. 


Zbývající část článku je přístupná pouze pro přihlášené čtenáře.

Přihlášení | Bezplatná a rychlá registrace


Komentáře:

Komentáře u tohoto článku jsou přístupné pouze pro přihlášené čtenáře.

Přihlášení | Bezplatná a rychlá registrace

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10