Připravované novinky v Energii 2014

Kategorie » téma: Energie » Obecně

20.03.2014 19.40 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 7 komentářů | Přečteno: 25456x

V současné době dokončujeme program Energie 2014, který přináší řadu novinek od rozšíření možností modelování nevytápěných prostorů po úpravy v tisku protokolů.

Energie 2014

Energie 2014

Jejich podrobný popis najdete dále...

 


Zásadní úpravy v modelování nevytápěných prostorů

Ve verzi 2014 byly významně rozšířeny možnosti modelování nevytápěných prostorů. Nově lze pro každou konstrukci na rozhraní mezi hodnocenou zónou a nevytápěným prostorem zadat jak požadovaný součinitel prostupu tepla U,N,20 podle ČSN 730540-2, tak jméno, pod kterým se objeví v přehledných tabulkách konstrukcí v protokolu a v energetickém štítku a průkazu. Dělící konstrukce se již tedy neobjeví v protokolech pod jednou souhrnnou položkou jako dosud, ale rozděleně (uživatel má nicméně i nadále možnost všechny dělící konstrukce shrnout do jediné).

Formulář pro zadání nevytápěných prostorů
Formulář pro zadání nevytápěných prostorů

V souvislosti s touto změnou byl upřesněn i výpočet tepelného toku prostupem budovy a navazující výpočet průměrného součinitele prostupu tepla. Měrný tepelný tok přes nevytápěné prostory byl rozdělen na část prostupu a část větrání a do celkového měrného toku prostupem budovy byl nově zahrnut pouze měrný tepelný tok prostupem nevytápěnými prostory (dosud se zahrnoval celkový měrný tok). Popsaná změna se projeví snížením průměrného součinitele prostupu tepla u těch zón, které měly nenulovou výměnu vzduchu s nevytápěnými prostory.

Významnou změnou je možnost hodnotit nevytápěné prostory sousedící s větším počtem zón. Nově se veškeré shodně nazvané nevytápěné prostory (sousedící s jakoukoli zónou) považují za ten samý prostor. Výsledný činitel teplotní redukce se pro tento prostor stanoví z celkové tepelné bilance (rovnováha mezi zisky ze všech okolních zón a ztrátami do exteriéru) na základě vypočtené teploty v nevytápěném prostoru. Program přitom průběžně kontroluje zadávaná jména nevytápěných prostorů a upozorňuje na to, když se objeví shodná označení.

 

Další rozšíření možností modelování

Ke zdrojům tepla na vytápění lze ve verzi 2014 zadat i akumulační nádrž a její parametry. Upřesňuje se tak výpočet účinnosti distribuce tepla v otopné soustavě.

Pro vytápění, chlazení a přípravu teplé vody lze dále zadat pro druhý či třetí zdroj energie jeho nulový podíl na dodávce tepla či chladu. Usnadňuje se tím modelování různých méně obvyklých situací (např. tepelné čerpadlo použité pouze pro přípravu teplé vody).

Doplněn byl výpočet přídavného tepelného toku podlahou na terénu s podlahovým vytápěním podle EN ISO 13370, který je výrazně jednodušší z hlediska zadávání, než dosud použitý postup podle EN 832 (vychází se pouze z tepelných odporů podlahy a z měrného výkonu podlahového vytápění při venkovní návrhové teplotě). Dosavadní postupy pro zohlednění konstrukcí s vytápěním podle EN 832 byly současně v programu zachovány.

Pro systémy nucené dodávky vzduchu (nucené větrání, teplovzdušné vytápění, chlazení vzduchem) lze nově zadat dvě hodnoty měrného příkonu ventilátorů: jednu pro ventilátory v systému větrání a druhou pro ventilátory v systému vytápění a chlazení. Usnadňuje se tak modelování zón se složitějšími systémy VZT.

Návrhová vnitřní teplota pro určení referenční hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb. se nově použije i pro stanovení požadavku na průměrný součinitel prostupu tepla budovy podle ČSN 730540-2. Uživatel může tedy zadat pro výpočet Uem,R i Uem,N vnitřní teplotu odlišnou od vnitřní teploty použité pro výpočet dodané energie na vytápění a tím si případně volitelně zpřísnit požadavky na obálku budovy podle vyhlášky 78/2013 Sb. (dostupné již od verze 2013.5) i podle ČSN 730540-2.

 

V programu byly zaktualizovány nápovědy a tipy k zadání výpočtu pro účely dotačního programu Nová Zelená úsporám (podle metodických pokynů z dubna 2014). Mírně aktualizován byl v této souvislosti i protokol o výpočtu.

 

Změny v tisku energetického průkazu

V energetickém průkazu ve formátu PDF lze nově zobrazit výsledky ve všech tabulkách až do maximálního přípustného počtu 99 zón. Generátor přitom tabulky rozdělí automaticky na potřebný počet stránek.

Do energetického průkazu ve formátu PDF i DOC se dále přenášejí – jsou-li zadány – údaje o objemu zásobníku teplé vody, jeho měrné ztrátě a měrné ztrátě rozvodů teplé vody i pro případ, kdy byla zadána odhadnutá potřeba tepla na přípravu teplé vody v kWh/m2 za rok.

U vícezónových budov, v nichž je alespoň jedna zóna jiného typu než „rodinný dům“ či „bytový dům“, se do energetického průkazu ve formátu PDF tiskne nově nejen dodaná energie na chlazení, ale i příslušná energetická třída. Jsou-li všechny zóny v budově typu RD či BD, pak se i nadále energetická třída v souladu s vyhláškou 78/2013 Sb. netiskne. Zcela stejným způsobem byl upraven i modul pro vyhodnocování výsledků.

Další změnou v energetickém průkazu ve formátu PDF je tisk energetické třídy pro doporučenou variantu i pro ty případy, kdy ve výchozí posuzované budově dané místo spotřeby neexistuje. Dosud se do průkazu tiskla třída pro doporučení jen tehdy, když i hodnocená budova spotřebovávala energii na daný účel.

Poslední novinkou je možnost vytvoření anglické verze energetického průkazu ve formátu PDF. Průkaz v angličtině lze získat zaškrtnutím možnosti „energetický průkaz vytisknout v angličtině“ na okénku pro volbu obrázku budovy do průkazu.

 

Změny v protokolu o výpočtu

Přidána byla možnost volitelného tisku protokolu o výpočtu pouze v odstínech šedé. Nastavit tento typ tisku lze příkazem Výpočet - Možnosti.

Pro nevytápěné prostory se v protokolu tiskne výsledná vnitřní teplota při návrhové venkovní teplotě v zimním období (stanovená pro předpoklad ustáleného stavu).

Měrný tepelný tok přes nevytápěné prostory se nově uvádí i rozděleně dvě základní části: měrný tepelný tok prostupem a měrný tepelný tok větráním.

V přehledných tabulkách měrných tepelných toků jednotlivými konstrukcemi se tisknou pouze ty konstrukce, které vykazují nenulový měrný tok - nikoli tedy jako dosud všechny, které byly v seznamu tabulkových konstrukcí.

 

Změny v tisku energetického štítku

Ve verzi 2014 se do protokolu k energetickému štítku ve formátu PDF tisknou jednotlivé konstrukce rozděleně po jednotlivých zónách (jedná-li se o vícezónovou budovu). Před každým souborem konstrukcí je přitom vždy uvedeno číslo a jméno zóny, do které konstrukce patří. Styl tabulky konstrukcí v energetickém štítku tedy nově odpovídá stylu obdobné tabulky v energetickém průkazu.

 

Další drobnější změny

Do pomocného výpočtu součinitele prostupu tepla okna byla doplněna možnost zadání jeho sklonu. Nepříznivý vliv odchylky okna od svislé polohy se následně zohlední ve vypočteném součiniteli prostupu tepla, a to podle metodiky publikované J. Šílou v Tepelné ochraně budov č. 4/2011.

Na formuláři "Zadání hodnot do hlavičky energetického průkazu a štítku" lze nastavit návrhovou venkovní teplotu v zimním období, kterou pak program dále implicitně nabízí jako výchozí hodnotu při všech pomocných výpočtech (např. při výpočtu činitelů teplotní redukce či při generování energetického štítku).

Po dohodě s tvůrci TNI 730331 byly v programu změněny korekční činitele typu oběhových čerpadel v systému vytápění, chlazení, přípravy teplé vody a solárních kolektorů, a to z hodnot chybně uvedených v TNI 730331 (2013) na korektní hodnoty. V souvislosti s tím se zjednodušilo zadávání příkonu čerpadel: dále již není třeba zadávat příkon pro fiktivní čerpadla s plynulou regulací, ale je možné rovnou zadat příkon reálných čerpadel v dané budově.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Martin Běťák » --

07.04.2014 09.27

Dle požadavku NZU budou chtít do protokolu doplnit protokol výpočtu jednotlivých oken. Je možné z programu nějak získat protokol?
- možné opravit v zadávání výpočtu jednotlivých oken lineární činitel prostupu tepla tak, aby šel zadat na 3 desetinné místa a bylo možné zadat "psi" parapetu a ostění samostatně?
- bylo by možné do výpočtového protokolu současně přidat k oknům, aby vyběhl i požadovaný rozměr okna dle metodického pokynu?
okno nebo balkonové dveře pro rozměr 1 230 x 1 480 mm,
 šikmá výplň otvoru se sklonem do 45° pro rozměr 1 140 x 1 400 mm,
 dveřní výplň otvoru pro rozměr 1 100 x 2 200 mm.

Poslední dotaz, je možné do výpočtu doplnit výpočet součinitele prostupu tepla dveří, kdy dveře můžou být třeba částečně prosklené a nebo můžou mít boční světlík nebo nadsvětlík.

Děkuji

#2 | Zbyněk Svoboda » Pomocné výpočty a jejich možnosti

07.04.2014 15.35

Děkuji za zajímavé tipy. Rozšiřovat pomocný výpočet v daném směru je jistě možné, i když to asi bohužel nebude hned obratem, protože Energie 2014.0 je již plně dokončena. Objevit by se ale navrhované změny mohly v nejbližší aktualizaci programu.
Některé navrhované úpravy jsou celkem jednoduché, jiné budou ale vyžadovat poměrně značné úpravy pomocného výpočtu součinitele prostupu tepla oken. Ten je zatím záměrně koncipován jen jako pomůcka - a jako takový samozřejmě není (a ani po změnách nebude) naprosto univerzálním výpočetním nástrojem. Slouží pouze pro výpočet nejběžnějších případů.
Protokol o všech provedených výpočtech součinitelů prostupu tepla oken je ale možné vytisknout už od verze 2011. Postup bude popsán v samostatném příspěvku na blogu.

#3 | Zbyněk Svoboda » Vytvoření protokolu

07.04.2014 22.52

Doplňuji odkaz na příspěvek, který popisuje postup vytvoření protokolu o výpočtu U jednotlivých oken:
http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/seznam/

#4 | Vostal Petr » Námět pro 2014.2

14.04.2014 16.49

Dobrý den,
připojuji námět na doplnění příští verze programu o pomocný výpočet roční účinnosti fotovoltaických panelů podle TNI 730331 (čl. A.8) a ČSN EN 15316-4-6 + pomocný výpočet celk. plochy použitých FV panelů (počet ks, rozměry a / b ).
Případně mohu zaslat pomocný exel. Snad to nebude užitečné jen pro mě jako pomůcka hledání min. plochy FV panelů pro splnění limitů primární neobnovitelné energie.
S pozdravem

#5 | Zbyněk Svoboda » Fv panely

14.04.2014 16.59

Děkuji za námět. Za excel budu určitě rád. V Energii jsou zatím jen v nápovědě uvedeny doporučené hodnoty účinnosti FV panelů podle TNI 730331. Detailnější výpočet jsem tam zatím nezařazoval, jistě by to ale šlo doplnit.

#6 | Smolik Jaroslav Ing. » Problém s vložením mezery do popisu zdroje na vytápění ....

21.04.2014 09.27

Dobrý den,

jen drobná připomínka:
pokud se pokoušíte do názvu zdroje, údajích do hlavičky průkazu, ale to ale i v jiných případech, vložit mezeru např: "plynová kotelna", pak po zadání mezery přeskočí kurzor na kraj řádky a zápis pokračuje od kraje. Nově zapsaný text se předřadí textu původnímu. Dá se to obejít např. tím, že text napíšete jinde a přenesete, ale ....

#7 | Zbyněk Svoboda » Chyba a oprava

21.04.2014 18.01

Děkuji za upozornění. Jedná se skutečně o chybu, kterou jsme bohužel přehlédli. Objevili jsme ji nicméně hned v prvních dnech po zahájení distribuce Energie 2014, takže program je už delší dobu opravený.
Žádal jsem kolegy v K-CADu, aby kontaktovali všechny zákazníky, ke kterým Energie 2014 s touto chybou již odešla, a poslali jim opravenou verzi. Mrzí mne, že se to ve Vašem případě nestalo, a omlouvám se za komplikace.
Kontaktujte prosím K-CAD (např. ing. Pospíšila) a požádejte je o opravenou verzi... a nebo možná vyčkejte na bezplatnou aktualizaci 2014.1, která už je hotová a brzy bude k dispozici. Detaily o novinkách v Energii 2014.1 najdete v samostatném článku.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10