Program Teplo 2014 brzy k dispozici

Kategorie » téma: Teplo

11.12.2013 17.06 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 20589x

V následujících dnech bude zahájen prodej nové verze programu Teplo pro posouzení skladby stavebních konstrukcí z hlediska šíření tepla a vodní páry.

Základní rozhraní programu Teplo 2014
Základní rozhraní programu Teplo 2014

Verze 2014 reaguje především na změny ve dvou normách: slovenské STN 730540 (díl 2 a 3) z roku 2012 a v evropské EN ISO 13788 rovněž z roku 2012 (detaily k této revidované normě lze najít v příspěvku http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/revize-en-iso-13788-a-pripravovane-novinky/)....

Změny v EN ISO 13788 si vyžádaly úpravy hlavně v zadávání okrajových podmínek. V souladu s revidovanou normou bylo např. upraveno implicitní nastavení vnitřních vlhkostních tříd, byla přidána možnost použití nových „kontinentálních“ podmínek pro interiér a doplněn automatický výpočet průměrných měsíčních teplot v zemině či teplot působích na vnější povrch jednoplášťových střešních konstrukcí (zohlednění výměny tepla sáláním).

Současně s těmito úpravami byla zásadním způsobem rozšířena i volba typu konstrukce. Nově lze při zadávání specifikovat typ konstrukce natolik detailně (výběrem z celkem 10 typů), že program může ve většině případů nastavit příslušné odpory při přestupu tepla zcela automaticky:

Nastavení typu konstrukce
Nastavení typu konstrukce

U konstrukcí v kontaktu se zeminou program navíc umožňuje výpočet průměrných měsíčních teplot v zemině tak, aby se zohlednilo jejich fázové posunutí a mírně proměnná úroveň v souladu s novou EN ISO 13788:

Zadání okrajové podmínky v zemině
Zadání okrajové podmínky v zemině

U jednoplášťových střech program podobným způsobem automaticky zohledňuje vliv radiace podle nové EN ISO 13788 a u vnitřních konstrukcí usnadňuje korektní zadání teplot na vnější straně konstrukce.

Zásadně upraven byl i související výpočet relativní vlhkosti vnitřního vzduchu na základě zvolené vlhkostní třídy. Nově se pro stanovení relativní vlhkosti vnitřního vzduchu použijí vždy parametry venkovního vzduchu, a to i pro vnitřní konstrukce či pro konstrukce v kontaktu se zeminou, na jejichž vnější povrch působí jiné prostředí než venkovní:

Podmínky pro stanovení vnitřní vlhkosti
Podmínky pro stanovení vnitřní vlhkosti

Změny v zadávání okrajových podmínek omezují riziko chyb a zjednodušují a zrychlují práci. Při použití standardních okrajových podmínek (přes tlačítko "Vložit standardní podmínky") program dokonce většinu potřebných úprav provede zcela automaticky. Pokud nelze jednoznačně určit, jaké podmínky působí na vnější povrch konstrukce, program na to upozorní a navrhne uživateli další postup.

Současně s popsanými změnami byl upraven i protokol o výpočtu (ve stylu Energie 2013), kompletně zrevidovány byly nápovědy a rozšířen byl i katalog materiálů.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Vostal Petr Ing. » Teplo 2014.1

19.12.2013 15.42

Dobrý den, připisuji několik námětů na případné vylepšení Tepla 2014.1:
- umožnit přístup do uživatelského i standardního katalogu konstrukcí
- umožnit import skladeb konstrukcí z již hotových úloh
- v úvodním okně s náhledy k-cí a i vlastním okně zadávání skladeb k-cí vypisovat hodnotu souč. prostupu tepla na tři desetinná místa.
- umožnit zadávat uživatelské hodnoty psi dle typu hmoždin či externích výpočtů (pokusit se přidat pomocný výpočet přepočtu psi z katal. hodoty pro ruzné tl. izolantu )

#2 | Zbyněk Svoboda » Náměty

19.12.2013 18.39

Děkuji za náměty. S přístupem do katalogu tomu bohužel nerozumím... import skladeb ovšem možný je, stačí katalog konstrukcí vyvolat z formuláře obsahujícího popis příslušné konstrukce, stisknout "Přidat konstrukci" a "Import dat".

Součinitel prostupu tepla by se na formuláři pro zadání skladby na 3 des. místa vypisovat měl. Na panelu úlohy to mohu upravit.

Externí hodnoty prostupu tepla tepelnými mosty lze do pomocného výpočtu tepelné vodivosti zadat pro bodové (3D) tep. mosty. K této možnosti se dostanete na okénku pomocného výpočtu přes záložku "Vrstvy s bodovými mosty" a "Kovové kotvy pro střechy a sendviče", když zaškrtnete přepínač "pro upevňovací prvek je znám bodový činitel prostupu tepla Chi".
Zadat stejným způsobem lineární činitele prostupu tepla ale bohužel zatím nelze. Zkusím o tom do budoucnosti zauvažovat (udělat ovšem nějaký obecný přepočet hodnot Psí je, obávám se, nereálné).

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10