Výlet do Ostravy... Narušená imaginace

Kategorie » téma: Do jiného světa...

07.03.2017 20.15 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 37465x

Další výtvarná pozvánka míří do města, které je čím dál zajímavější - a pro architekty a stavební inženýry zvláště. Asi nemusím doporučovat návštěvu areálu bývalých vysokých pecí v Dolních Vítkovicích. To, co se v této oblasti povedlo zrealizovat podle projektu ateliéru Josefa Pleskota za pouhých pár let, je skvělé. Kdo měl to štěstí a mohl vidět proslulý plynojem shora i zevnitř v původním syrovém stavu, musí dnes žasnout nad tím, jakou proměnou prošel... a přitom má stále stejnou monumentalitu.

Dnešní pozvánka ale není do Vítkovic, podíváme se do Galerie výtvarného umění v Ostravě (Dům umění), kde až do konce března probíhá výstava Narušená imaginace.

Oficiální poutač výstavy - obraz Boy on Wall od Jonathana Wateridge - je výborně vybranou ukázkou prezentovaných děl: většinou velkoformátových maleb současných mladších evropských výtvarníků, na nichž lze sice obvykle snadno identifikovat předmět malby, ale realismus zobrazení je často jen povrchním závěsem, za kterým lze vycítit nějaké tajemství, deformaci, nejistotu, ba hrůzu. Onu narušenou imaginaci, přidržíme-li se názvu výstavy.

Působivě vyznívají hlavně monumentální malby již zmíněného Jonathana Wateridge, Caroline Walker(ové) či Michaela Kunze (hned na prvním snímku v příspěvku http://artalk.cz/2017/03/06/narusena-imaginace-v-gvuo/)

Vystavené obrazy pocházejí ze sbírky Roberta Runtáka, o kterém se v poslední době mluví stále více. Manažer exekučního úřadu a současně sběratel současného špičkového evropského umění - to je sice poněkud překvapivá kombinace, ale pro českého fanouška výtvarného umění zatím velmi výhodná. Loni se objevily první obrazy z této sbírky na trochu temně laděné výstavě v zámeckém pivovaru v Litomyšli, letos v Ostravě... snad to nebude naposledy.

Pokud se do Domu umění v Ostravě vypravíte, nezapomeňte se podívat i na malou část stálých sbírek (v cca 3 místnostech) a zastavit se i v příjemné muzejní kavárně - ta je rozhodně cenným bonusem k takovému výletu.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10