zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Vnitřní tepelná kapacita

Kategorie » téma: Stavební fyzika | Energie » 01 Zóny

04.05.2010 12.34 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 4 komentářů | Přečteno: 22085x

Otázka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné v nějakém Vašem programu vypočítat akumulaci domu? Děkuji

Otázka:

...jakým způsobem správně zadat data pro výpočet PENB? Myslím si, že v způsobu výpočtu zvolím roletu výpočet podle platných vyhlášek  a norem, ale nejsem si jistý tím jak zadat teploty a intenzity slunečního záření, dále by mě zajímalo jestli je korektní zadat okna nevytápěného suterénu do formuláře pro nevytápěné prostory a konstrukce na styku s exterierem.

Otázka:

Zjistil jsem, že se rádce pro vyhodnocení výsledků chová ve verzi 2011 jinak než ve verzi 2013. Rádce pro hodnocení výsledků v Energii 2013 podle ČSN v kroku 2/2 nabídne možnost, jakou část budovy hodnotit, kdežto podle MPO tento krok úplně přeskočí...

Otázka:

Zajímalo by mě, jak se "chová" ve výpočtu v Energii (2010) následující situace: Mám dvě zóny, jednu (zóna A) vytápěnou na 20°C, druhá je pouze temperovaná na 10°C (zóna B), potřebuji provádět výpočet vč. jejich propojení a posouzení vzájemné výměny tepla. V reálném stavu je třeba přímo vytápět zónu B pouze cca dva nejchladnější měsíce v roce, zbytek otopného období je zde teplota již dostatečná díky teplu ze zóny A. A nyní: Je výpočet tepelných toků v zóně A i po zbytek otopného období (nebo dokonce roku!) počítán, jako by v sousední zóně bylo těch 10°C?

Otázka:

"Jak uvazovat pri vypoctu dle TNI* temperovanou garáž (10-16˚C) s vetranim bez rekuperace (ventilátor s termostatem)? Zbytek RD je vetran nucene s rekuperaci."

P.S.: pár námětů k programu:

- v kartě větrání VZT přidat pomocný výpočet objem. toku větracího vzduchu pomocí násobnosti výměny * celk objem větrané zóny ... při zpracování vyhodnocení v rámci studie objektu, kdy ještě není podrobný projekt VZT, by to pomohlo nasimulovat chování budovy

- při výběru materiálů z katalogu umožnit použití středního rolovacího tlačítka myši (platí i pro program Area a Teplo )

Vysvětlivky:

* výpočet dle TNI 73 0329 - (Technická normalizační informace): zjednodušené výpočtové hodnocení a klasifikace obytných budov s velmi nízkou potřebou tepla na vytápění - Rodinné domy; jednotný postup hodnocení RD ... dle přílohy A ČSN 73 0540-2:2007.

< 1 2 Stránka 3 4 5 6 7 8 .. 21 >