zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

... při výpočtech zateplení stávajících staveb v rámci zelená úsporám jsem narazil na problém, že v katalozích jsou hlavně výrobky, které jsou používány v současnosti. Ale takové kousky jako Heraklit, tvárnice Calofrig a podobně tam nejsou. Bylo by možné do příští aktualizace katalogu nějakou kolonku historické materiály zařadit? Špatně se to hledá i na internetu, tak jsem to musel vyhrabat ještě ze starých Rochlových tabulek ;-).

(místo Heraklitu jsem dal desku velox se změněným lambda = 0,12, tvárnice calofrig lambda 0,235) Je toto dobře zadáno? Dá se obecně napsat, že hodnoty lambda udávané výrobci v Rochlovkách se dají použít do výpočtu, nebo  by se měly přenásobit nějakým bezpečnostním koeficientem?

Otázka:

Potřeboval bych vypočítat činitel b pro konstrukci u nevytápěného prostoru. Našel jsem příspěvek http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/jak-vypocitat-cinitel-teplotni-redukce-pro-nevytapeny-prostor/#403, kde v komentáři diskutujete různé vztahy. Píšete, že pro nevytápěný prostor se má použít vztah

b = (Ti - Tu) / (Tim - Te),

do kterého mohu dosadit za Ti=20 C, za Tu=5 C (teplota v nevyt. prostoru), za Tim=20 C a za Te=-15 C, takže mi vyjde 0,429.

Jenže v Energii 2011 mám při výpočtu ochlazovaných konstrukcí v nápovědě napsaný vzorec, jak uvádí p. Šulc, tj.

b = (Ti - Te) / (Tim - Te).

Jak mám ale dosadit do toho vztahu? Když dám za Ti teplotu v nevytápěném prostoru 5 C, tak mi vyjde 0,571, což je pak skutečně (1-b) jak uvádí p. Šulc.

Myslím že vzniklo nedorozumění v tom že víše uvedený vzorec je uveden v položce „Nevytápěné prostory“, a vzorec uváděný panel Šulcem je uvedený v položce „Stěny a střecha“ a tam skutečně „b“ = (1-b). Většinou jsem se setkal s tím, že přes tuto položku se zjednodušují výpočty pro ztráty do nevytápěných prostor.

Otázka:

..Jakým způsobem v programu ENERGIE zahrnout do výpočtu pro nově navrhované půdní byty:

a/ štítovou stěnu, která sousedí s nevytápěným půdním prostorem sousedního domu (o kterém nic nevím)

b/ podlahu nad posledním podlažím domu v kterém se realizuje půdní vestavba (jsou zde vytápěné byty)

Otázka:

Je možné definovat v programu energie okenní konstrukce pouze jejich plochou?

Globální změny vlastností oken

Kategorie » téma: Energie » 02 Konstrukce na styku s vnějším vzduchem

29.12.2015 21.52 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 29643x

Otázka:

Měl bych dotaz k Energii - jakým hromadným způsobem mohu upravit parametry výplní otvorů?

Mám třeba 30 výplní, z toho 2 dveře a 3 střešní okna, zbytek jsou okna. Přes funkci „rychlé změny vlastností“ mohu v Energii buď upravit každou výplň zvlášť nebo jen všechny najednou. Dají se nějakým způsobem upravit parametry jen např. oknům? A dveřím zas přiřadit parametry jiné?

Nyní tu změnu provádím tak, že upravím parametry všech výplní na parametry převažujících konstrukcí (většinou okna) a pak parametry dveří a střešních oken přepisuji u každého samostatně. Nebo existuje nějaký elegantnější způsob?

< 1 2 3 4 Stránka 5 6 7 8 9 10 .. 20 >