zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

ZOOM: Dynamické propojení neprůsvitných konstrukcí a výplní otvorů

Program Energie 2019 nabízí jako jednu z novinek možnost přiřadit výplně otvorů k neprůsvitným konstrukcím, čímž se mezi nimi vytvoří dynamická vazba. Díky ní se pak automaticky přepočítají plochy stěn či střech, pokud dojde ke změně plochy v nich umístěných oken. Dosud podporované postupy zadávání jsou sice i nadále zachovány v plném rozsahu, ale nový způsob může značně usnadnit práci - a to zvláště při hodnocení různých variant teprve projektované budovy.

Podívejme se v detailním návodu, jakým způsobem nové alternativní zadávání funguje.

Otázka:

Chtěl bych se zeptat, jestli jde nějak poznat, jaká konstrukce je zadaná na jaké záložce na novém okně pro zadání neprůsvitných konstrukcí.

Přehledná tabulka z minulé verze byla samozřejmě ideální. Teď, když hledám nějakou konstrukci, musím překlikávat v záložkách, než tu správnou najdu.

Nemohly by se názvy záložek přepisovat podle jména konstrukce?

Otázka:

Mohu se zeptat na jeden rozpor s ČSN 730540-2:2011 týkající se LOP, na který jsem narazil v programu ENERGIE 2017?

V nápovědě programu se uvádí, že požadavek na UN,20 je 1,5 W/m2.K stejně jako pro okno (pro průsvitné části LOP). Norma ČSN 730540-2:2011 však uvádí vztah 0,7+0,6*fw a je-li fw=1,0 (celoprosklený LOP), tak je požadavek na UN,20 = 1,3 W/m2.K.

Otázka:

Mám zpracovat průkaz v rámci dotací pro chladírenský box vestavěný do stávající haly, s vnitřní návrhovou teplotou 4 C.

Součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí jsem zadal v záložce neprůsvitných konstrukcí, hodnoty UN,20 zadávám přes pomocný výpočet, ale nejsem si jistý, jestli je to správně.

Zkoušel jsem na blogu najít nějaké info k zadávání obdobné budovy, bohužel mnoho informací zde není. Můžete nebo máte k dispozici nějaký odkaz, kde bych mohl tuto problematiku nastudovat?

Otázka:

Rád bych věděl, jaká je referenční hodnota otvorové výplně, respektive jak se porovnává její součinitel protupu tepla Uw s doporučenou hodnotou dle ČSN 730540-2. Vždy jsem s doporučenou hodnotou dle ČSN porovnával součinitel prostupu tepla vypočtený pro tzv. referenční vvýrobek, tedy např. okno rozměrů 1,23 x 1,48 m, u vchodových dveří 1,1 x 2,2 m.

Nyní v Energii 2020 se při zdávání průsvitných výplní objevuje výpočet součinitele protupu tepla pro konkrétní typ a uspořádání výrobku (počet křídel, poutce, sloupky atd.) a rozměry, ale už se neobjevuje hodnota pro výše uvedený výrobek referenčního rozměru. Dovozuji z toho, že tento postup nyní dle nové vyhl. 264/2020 Sb. není možný?

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 21 >