zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Mám dotaz ohledně konstrukce mezi vytápěným prostorem a nevytápěným suterénem:

Plocha věnce
Plocha věnce

Kam mám zadat správně plochu této konstrukce? V našem případě se jedná o 0,3 x obvod budovy...

Otázka:

Pokud je střešní okno ve střešní rovině, která svírá s horizontem úhel, řekněme, 45°, určitě budou solární zisky tímto oknem větší než oknem o stejné ploše, ale ve stěně. Přitom v programu lze orientaci volit jen způsobem směr/horizont. Pokud mám střešní rovinu o malém sklonu, např 20-35°, používám volbu horizontu, jak ale správně postupovat u těchto vyšších úhlů?

A neprojeví se sklon i na součiniteli prostupu tepla střešního okna?

Otázka:

Rád bych věděl, jaká je referenční hodnota otvorové výplně, respektive jak se porovnává její součinitel protupu tepla Uw s doporučenou hodnotou dle ČSN 730540-2. Vždy jsem s doporučenou hodnotou dle ČSN porovnával součinitel prostupu tepla vypočtený pro tzv. referenční vvýrobek, tedy např. okno rozměrů 1,23 x 1,48 m, u vchodových dveří 1,1 x 2,2 m.

Nyní v Energii 2020 se při zdávání průsvitných výplní objevuje výpočet součinitele protupu tepla pro konkrétní typ a uspořádání výrobku (počet křídel, poutce, sloupky atd.) a rozměry, ale už se neobjevuje hodnota pro výše uvedený výrobek referenčního rozměru. Dovozuji z toho, že tento postup nyní dle nové vyhl. 264/2020 Sb. není možný?

Otázka:

Tak opět po letech začaly chodit připomínky od úředníků z NZU a opět požadují aby při výpočtu U byla použita deltaU min 0,02. Podotýkám, že je to požadováno i u stěn zateplených 280 mm izolantu (PD na dotaci B.1)
V případě, že bych chtěl hodnotu deltaU ponechat nulovou, požadují podepsané Vyjádření s odůvodněním. Jaké máte prosím zkušenosti s tímto problémem v rámci NZU?

Otázka:

Měl bych dotaz ke způsobu výpočtu přesné hodnoty Uw okna dle EN ISO 10077 v programu Energie.

Do zadání v Energii zadávám parametry dle SVT výrobku (konkrétně např. střešní okno s SVT 4574). A pro rozměr 0,78 x 1,40 m mi Energie vypočítá výsledek pro okno Uw=1,09 W/m2K. A tato hodnota se mi zdá právě nereálně vysoká.

Schválně jsem si zkusil udělat výpočet v excelovském souboru SVT výrobku (změnil jsem rozměr na 0,78x1,40) a Uw tam vychází 0,97 W/m2K.

Můžete mi objasnit, kde je "zakopaný pes"? Dělám předběžný výpočet pro pasivní dům, proto tuhle "drobnost" řeším.

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 21 >