zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Již jednou jsem se ptal na rozdílné výsledky u bytového domu. Nyní pracuji na další bytovce s podobnými rozdíly. Jedná se o objekt rozměrů cca 37*11m se dvěmi nadzemními podlažími a problematickým suterénem, kde jsou cca 2/5 vytápěné a 3/5 nevytápěné. Nutno podotknout že stěna mezi vytápěným a nevytápěným prostorem je po váženém průměru v tl cca 200mm z CP.

Pokud jsem zadal vše snad tak jak by mělo být tedy nevytápěnou část suterénu přes podrobný výpočet a vytápěnou část zahrnul do vytápěné části dostal jsem výsledek u SS (stávají stav) 194kWh (potřeba tepla na vytápění), u NS (nový stav) po zateplení fasády, střechy, výměny oken a zateplení stropu nad nevytápěnou části suterénu 58kWh. Pokud jsem však použil výpočet pro částečně vytápěný suterén dostal jsem tyto velmi rozdílné hodnoty u SS je potřeba 174kWh a NS je 45 kWh, což jsou rozdíly 10% respektive 22%.

Již i dířve např. u RD jsem si všiml že mi podrobný výpočet dával vždy horší hodnoty. Můžete mi prosím říci kde případně dělám chybu. Jelikož první postup znamená izolování i stěn oddělující vytápěnou částu SUT od nevytápěné kdežto druhý postup nikoliv.

Také jsem vše zkusil spočítat sice né v souladu s TNI ale použil jsem činitele teplotní redukce pro rozdíl 10°C a pak mi vyšly výsledky naprosto stejné s hodnotami kdy jsem počítal suterén jako částečně vytápěný přes pomocný výpočet. Je také zajímavé že v pomocném výpočtu je doporučována výměna vzduchu 0,3 a změna na hodnotu 2,0 má vliv jen 1kWh ale při zadávání této položky v podrobném výpočtu je změna z 2,0 na hodnotu 0,3 cca 4kwh, přitom zde je psáno že je hodnota 0,5 s malými ventilačními otvory a těsnou obálkou což bych řekl že zrovna v suterénech moc neplati i když ve výpočtu podlahy je doporučováno 0,3.

Mohu poprosit o osvětlení tohoto problému případně kde mám chybu. Velmi děkuji a njsem s pozdravem.

Otázka:

...objekt typu "klasicky panelák",

v nejnižším částečně zapuštěném podlaží do zeminy sklepy a prádelny  (nevytápěné prostory), nevytápěné schodiště, zbytek byty.

...výpočet slouží jako podklad k žádosti o dotaci v rámci programu "Zelená úsporám"...

Zvolil jsem následující postup:
1. mám pouze jednu zónu - byty 20°C.
2. nejnižší podlaží a chodbu jsem zvolil jako "nevytápěný prostor  -  zaškrtnul jsem výpočet dle ČSN EN ISO 13789. Do jednotlivých záložek jsem zadefinoval stěny schodiště, stěny nejnižšího podlaží, okna atd. (tj. konstrukce na styku s exteriérem). Dále jsem nadefinoval konstrukce na styku s interiérem - stěny schodiště a strop suterénu.
Když zadám konstrukce na styku s interiérem - stěny schodiště a strop suterénu s jejich skutečnými Učky, (tj. cca 2,0 W/m2K) tak mi sice potřeba tepla vyjde reálná, ale požadavek na Uem  mi  nevyjde. Je vcelku dost nad požadavkem. Je to také tím,že v záložce kce na styku s exterierem zadavam zeminu s Učkem cca. 2, nelze tam ovsem zadefinovat, ze to je zemina, a srazit ji např. bčkem, takže je to zřejmě uvažováno uplně stejně jako stěna s venk. vzduchem.
Mám s tím dost problém - potřebuju splnit po zateplení Uem.
Napadl mě následující postup:
Místo U podlahy nad suterénem U=2,0, bych si vedle spočítal Podlahu nad 
nevytápěným suterénem dle EN ISO 13370 (mám na to svuj excel). Najednou 
to nejsou U=2,0, ale U=0,37.
Toto "lepší" Učko bych pak dosadil jako dělící konstrukce na styku s 
interiérem. Nevím ovšem zda je toto legální. ?
Nebo ten samy zpusob, ale místo dělící kce si dle 13 370 spočítat U 
podlahy na zemině a stěn suterénu ?
Děkuji za odpověd, popř. za návrh alternativního postupu řešení.

Otázka:

Jakým způsobem zadat do programu suterén, který je z části vytápěný a z části nevytápěný? Nevytápěná část leží navíc částečně zapuštěna do svahu.

 

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat na rozdíl ve výsledcích při různém zadání tepelné vazby v okraji podlahové desky na zemině v programu Energie 2013. Vyhodnocoval jsem vliv různého řešení kvality řešení (zateplení) okraje podlahové desky na zemině (vliv na průměrný součinitel prostupu tepla Uem a měrnou potřebu tepla na vytápění objektu).

Zkoušel jsem zadání těmito způsoby:

a/ vazby pro obálku zahrnuty přibližně přirážkou + desku zadat podrobným výpočtem dle ČSN EN ISO 13370 a měnit různé způsoby okrajové izolace podlahy (svislá - tloušťka, s. t. vodivosti, hloubka ) - různými tl. a hloubkami izolace

b/ vazby pro obálku zahrnuty přibližně přirážkou + desku zadat podrobným výpočtem dle ČSN EN ISO 13370 a měnit různé způsoby okrajové izolace podlahy pomocí známe korekce na vliv přidané izolace ... a měnil jsem různou kvalitu lin. vazby po obvodě objektu (katalogové hodnoty )

c/ vazby pro obálku nezahrnuty přirážkou, zadány lineární činitele pro tepelné vazby + desku zadat podrobným výpočtem dle ČSN EN ISO 13370 se zadáním okrajové izolace podlahy (svislá - tloušťka, s. t. vodivosti, hloubka ) a měnil jsem různou kvalitu lin. vazby po obvodě objektu v liště Stěny a střecha - lin. vazby po obvodě objektu

Chtěl jsem se zeptat:

1) Zarazilo mě, že při variantě zadání a/ se neměnilo Uem ve výsledcích, ale pouze měrná potřeba tepla na vytápění ... v ostatních variantách zadání do výpočtu se měnily oba parametry. 

2) chtěl jsem se zeptat jestli při zdání - varianta zadání /b  korekce na vliv přidané izolace - zadávat přímo lineární vazbu (katalogovou či z programu Area) nebo jen rozdíl hodnot lin. vazby mezi neřešeným (nezatepleným) a konkrétním detailem ... pokuď pak kombinuji s individuálním zadáním lin. vazeb tak vazbu při okraji desky zadávám v liště podlaha a suterén a nebo možno i v liště Stěny a střechy - lin. vazby ? Respektive pokud zadám  vliv okrajové izolace podlahy (svislá - tloušťka, s. t. vodivosti, hloubka) v liště podlaha a suterén nutno pak ještě zdávat lin. vazbu po obvodě desky individuelně v liště Stěny a střecha ?    

3) Ještě jsem zkoušel variantu zadání - zatrhlá volba paušální přirážky na teplené mosty + umožnit zadání lineárních činitelů pro tepelné vazby ... ale zde detailně zadané vyzby neměly vliv ani na Uem a ni na měrnou potřebu tepla na vytápění ... neměnil se ani teplený tok ... přiznám se že je to poprvé co jsem to zkoušel tuto kombinaci zadání, ale na školení k Energii 2013 zjara myslím zaznělo, že možno kombinovat přirážku s detailními vazbami, ale reálně v protokolu nevidím rozdíl ani v změně tepelného toku mezi variantami ...  

Otázka:

Dá se aplikovat poznámka 2 pod tabulkou 3 v ČSN 730540-2 o využití tepelné izolace kolem základů v případě hal nebo rozsáhlých administrativních prostor u hal?

Mám na mysli to, že když mám v 1np administrativní zázemí+recepci+šatny, tak abych nemusel plošně dávat do podlahy tepelnou izolaci, tak jí dám jen kolem základové části. Jde mi nyní především o splnění požadavku dle normy, ale především z hlediska finančního je pro mne méně nákladně zaizolovat soklovou část než plošně rozsáhlou administrativu(včetně zázemí) nebo halu.

To znamená, že při dosazování do programu Teplo budu jako tl. dosazovat tl. izolace kolem základů a nebo v případě že ponechám tepelnou izolaci podlahy, a zateplím soklovou část, tak toto zateplení zahrnu do skladby?

< 1 2 3 4 5 Stránka 6 7 8 9 10 11 .. 27 >