zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Chtěl jsem se dotázat na možnosti způsobu zadání konstrukcí v programu Energie 2011 pro vytvoření Energetického štítku obálky budovy dle ČSN 730540. 

Jedná se mi o tyto dotazy k zadání:

- možno při zadávání konstrukcí - podlah a nevytápěných prostor používat detailnější zdadání dle ČSN EN ISO 13370 a nebo jedině striktně zadání za použití činitelů teplotní redukce "b"

- možno v zadání jednoho objektu kombinovat zadání pomocí ČSN EN ISO 13370 a pomocí činitelů teplotní redukce "b"

- je možné pro určení činitelů teplotní redukce "b" požívat pomocný výpočet a nebo jsou striktně přípustné údaje dle přílohy ČSN 730540-3, tab. F2

- pokud počítám vícezónový objekt (zóny 20°C a 15°C ), každá s jiným způsobem vytápění mám zadané i konstrukce na styku zón (příprava pro výpočet průkazu energetické náročnosti ). Pro výpočet Energetického štítku obálky budovy dle ČSN 730540 je mám nechat "zapnuté" a nebo je nutné s nimi pro tento výpočet neuvažovat?

Otázky:

1/ V zóně RD jsem v popisu konstrukcí "Podlahy a suterén" zadal konstrukci podlahy ložnice nad spojeným nevytápěným prostorem garáže a dílny. Při vyplňování konstrukcí pro nevytápěný prostor zmíněné garáže a dílny je třeba v záložce "Konstrukce na styku s interiérem" rovněž vyplnit podlahu ložnice ( strop nad nevytápěným prostorem garže a dílny ), nebo nikoliv ?

Stejně tak je třeba zadat znovu dělicí stěnu mezi garáží s dílnou a interiérem RD ikdyž tato byla již zadána v popise konstrukcí "Stěny a střecha" rod. domu ?

2/ Strop ve 2 NP rod. domu nad nevytápěnou půdou je zadán v popise konstrukcí "Stěny a střecha" se zařazením v tabulce do kategorie "Střecha". Půda v tomto případě se nezařazuje jako nevytápěný prostor. Je to tak správně ?

Otázka:

Mohl bych poprosit o radu ohledně psí osazení balkónových dveří? Psí detailu založení stavby na XPS a balkónových dveří z obrázku mi vyšlo -0,749. Mám za to že toto je psí celého detailu.
Jakým způsobem by se dal namodelovat a vypočítat pouze vliv osazení těchto balkonových (franc. dveří) ?

Kam toto psí zadat do energie. Lze zadat do psí oken - parapet? Nebo lze zadat do záložky /stěny/ ?

 

Otázky:

1) výpočet přerušovaného vytápění, vnitřní tepelná kapacita, pomocný výpočet

Při zadání podlah nad nevytápěným suterénem program nezapočítává plochu těchto podlah (zjištěno ve výpočtu podle TNI jinde jsem to nekontroloval) pro výpočet tepelné kapacity, samozřejmě je to možné dopočítat ručně. Nebo je to nutné zadávat jinak?

2) výpočet nevytápěné prostory, konstrukce ve styku se zeminou

Nikde ve výpočtu jsem nenašel možnost zadat tepelné zisky podlahou nebo stěnou ve styku se zeminou. Jestli v nevytápěném prostoru vnitřní teplota klesne pod +5 st. C, začínají fungovat tepelné zisky od zeminy. Po té by teploty v nevytápěných prostorách vycházely reálněji a tím i součinitel teplotní redukce by se blížil vypočteným hodnotám. Dřív ve výpočtech tepelných ztrát v jiném programu, při zadání nevytápěné místnosti včetně všech obvodových konstrukcí byl dopočítána výsledná teplota v prostoru. Nešlo by to  nějak zapracovat ?

3) porovnání variant výpočtu 

Chyba v označení Měrná spotřeba energie.

Šlo by tam doplnit i kolonku Měrná potřeba pro vytápění včetně možného vyhodnocení úspory 20%, 40% a dosažení potřeby pro vytápění 15, 20, 30, 40, 55, 70 kW/m2.a (dle Zelené úsporám) ? A po té samozřejmě tisk jednotlivých formulářů v náhledu bez nutného exportu

Otázka:

Při žádosti o dotaci ZU C3 solární kolektory se vyplňuje i ztráta domu. Na tento údaj nejsou žádné "nároky" (pro získání dotace), ale je třeba ho vyplnit. To je asi hlavní důvod proč jsem o tom začal přemýšlet. Zatím jsem to řešil právě pomocí výstupu z Energie, ale vlastně nevím jak moc je toto číslo "korektní" - zda je spíše na bezpečné straně, nebo opačně. Dalším důvodem je samozřejmě dojem, že by bylo příjemné mít všechny výpočty "pod jednou střechou".

Ještě jsem si vzpoměl na jeden dotaz již z oblasti výpočtu. Jak co nejsprávněji zadat zateplení soklu za situace kdy podlaha 1.NP je např. 1m nad terénem a sokl je izolovaný pouze po úroveň terénu (nikoliv pod něj). Tabulka nabízí pouze zadání hodnoty hloubky izolace pod terénem, ale myslím že i ve výše uvedeném případě má izolace soklu vliv - zvláště pokud je samotná izolace podlahy špatná. 

< 1 2 3 4 5 Stránka 6 7 8 9 10 11 .. 27 >