zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Mám dotaz na metodiku výpočtu měrného toku přes neklimatizované prostory dle ČSN EN ISO 13789 kap. 6.

Tato metodika výpočtu „b“ mi připadá logická, jednoduchá a praktická. Bohužel už ne v případě, kdy k nevytápěnému prostoru přiléhá více teplotních zón.

Nevytápěný prostor v BD
Nevytápěný prostor v BD

Na obrázku posílám nejjednodušší příklad, kdy je bytovka počítána dvouzónově a s nevytápěnou garáží sousedí obě zóny: byty podlahou nad garáží a společné prostory (schodiště, kóje) svislými stěnami:

------------------

Výpočet podle normy je založen na podílu ztrát – čím méně teče z vyt. DO   nevyt. prostoru a čím více Z nevyt. do exteriéru, tím se blíží bčko 1,0, tedy exteriéru.

Když ale počítám zóny zvlášť, zadám k interiéru pouze hraniční kci dané zóny, ale k exteriéru celou garáž. Výsledkem pak je, že se mi dopočítají dvě zcela odlišné redukce b.

Cítím, že tento výpočet je špatně – bčko by mělo být charakteristické pro konkrétní nevytápěný prostor bez ohledu jak okolí zónuji – bčko odpovídá nějaké teplotě v nevyt. prostoru, která je dána právě měrnými toky prostupem a větráním.

Napadá mě jedině spočítat si v excelu součet všech toků DO a z Z nevyt. prostoru přes všechny zóny a vytvořit si tak charakteristické bčko, které pak zadám jednoduše pomocí A.U.b, což ale opravdu není systémové.

Otázka:

Zadávají se v programu Energie stěny se sousedními vytápěnými budovami (např. u řadovek)? Nebo to není nutné, když v podstatě nedochází k žádné tepelné ztrátě?

Otázka:

Jak správně zadat zateplený podhled v podkroví pod půdou? Do formuláře "Stěny a střechy" a doplním si vhodnou hodnotu Un,20 dle normy? Půda nad podhledem, kde není provedeno podbití pod taškami, už je jako exteriér?

Do formuláře "Stěny a střechy" zadávám konstrukce ohraničující vytápěnou zonu, a formulář "Nevytápěné prostory" slouží třeba pro vnější stěnu nevytápěné garáže?

Otázka:

Z nějakého nepochopitelného důvodu se mi mění požadovaný průměrný součinitel prostupu tepla obálky a to pro stávající stav x nový stav. Mám zpracovaný stávající stav, pak jsem změnila konstrukce, které jsou předmětem rekonstrukce a přepočítá se mi požadovaný průměrný součinitel prostupu tepla, s žádnou plochou jsem nehýbala.

Nevím, zda to nedělá nevytápěná prostor, kterým nepřímo zlepšuji stav obálky s ohledem na skutečnost, že na podlahu strojovny nemohu položit izolaci. Je to možné?

Pro stávající stav vychází požadavek U=0,50 W/m2K , u nového stavu po zateplení U =0,49 W/m2K.

Otázka:

Dobrý den, 1)chtěl bych se zeptat, proč mi v energii 2013.4 ve výpočtu vybíhá odstaveček o měrném toku prostupem nevytápěného prostoru, když jsem zadal všechny hodnoty 0? 2)nešlo by v energii v kazetě stěny a střechy nějakým způsobem přehazovat pořadí zadávaných kcí ? jako je to např. v teple, kde se dá vyjmout řádka a pak zase jinam vložit. Děkuji Klein

< 3 4 5 6 7 Stránka 8 9 10 11 12 13 .. 26 >