zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat, proč je v nevytápěné zóně možné zadat jen 10 konstrukcí? Především mezi nevytápěným prostorem a exteriérem je to velmi málo.

Je možné nějakým způsobem zadat více konstrukcí nebo jediná možnost je rozdělit nevytápěnou zónu na více zón?

To je totiž pak pracnější a zdlouhavější. Například suterén jsem musel rozdělit na šest zón a s tím souvisí i podlaha nad suterénem, kde místo jedné podlahy jsem musel zadat šest podlah. Anebo když je tam 11 konstrukcí a kvůli té jedné konstrukci musím dělit zónu na dvě.

Otázka:

Nebylo by možné přidat do Energie 2020 možnost uložit konfiguraci podlahy nad suterénem pro další využití v dalších zónách?

Jedná se mi například o případ, kdy mám dům, který je celý nad stejným suterénem, ale jsou v něm různé zóny ve styku s tímto suterénem (chodby, kanceláře, byty...), musím pak pro každou zónu znovu zadávat "otravné položky" jako tepelné odpory suterénních stěn, podlahy, hloubku podlahy pod úrovní terénu atd.

Nebylo by možné toto někam uložit a v další zóně vyvolat? Více zón nad stejným suterénem je poměrně častý případ....

Otázka:

Jak správně zadat v Energii 2019 strop na půdu s neizolovanou střechou?

Dříve jsem zadával do neprůsvitných konstrukcí. Nyní je zadání nasměrováno do nevytápěných prostor.

Jak ale zadat kce mezi půdou a exteriérem (běžně jen tašky+ lehká pojistná hydroizolace)? Tato konstrukce se předtím běžně zanedbala a půdní prostor byl považován za exteriér.

ZOOM: Modelování vytápěného schodiště do suterénu

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze při výpočtu energetické náročnosti budovy zohlednit situaci, kdy do nevytápěného suterénu vede schodiště, které není nijak stavebně odděleno od vytápěného 1. NP. Inspirací byl následující dotaz:


V Energii zadávám strop nad suterénem, kde mám vnitřní schodiště z 1NP do 1PP. Má se zadávat v záložce "podlahy a suterén" jen R stropu suterénu nebo průměrný R (strop suterénu, stěny k vnitřnímu schodišti do suterénu, atd.) a nebo to zadávat v záložce "nevytápěné prostory"?

Otázka:

Pokud zadávám ve formuláři Podlahy a suterén částečně vytápěný suterén, zadávám tam plochu podlahy vytápěného a nevytápěného suterénu. Plochy se musejí zadat již skutečné, nebo si program sám odečte plochu vytápěné suteréru od nevytápěného?

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 26 >