zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

...výpočet součinitele "U" u dělících konstrukcí u nevytápěných prostorů. Konkrétně jak je to s koeficienty přestupu na chladné straně Rse?

Osobně si myslím, že by to mělo být jako u dvojplášťových konstrukcí tedy u stěn 0,13 a u stropu na půdě 0,10.

Ale rád bych si to potvrdil. V tom případě by platilo, že ta samá konstrukce bude mít různé U podle toho jestli je otočená do exteriéru nebo do vytápěného prostoru. Velké rozdíly pak vycházejí u původních nezateplených konstrukcí, které mají vysoké U. U zateplených konstrukcí už ten rozdíl patrný není.

Otázka:

...objekt typu "klasicky panelák",

v nejnižším částečně zapuštěném podlaží do zeminy sklepy a prádelny  (nevytápěné prostory), nevytápěné schodiště, zbytek byty.

...výpočet slouží jako podklad k žádosti o dotaci v rámci programu "Zelená úsporám"...

Zvolil jsem následující postup:
1. mám pouze jednu zónu - byty 20°C.
2. nejnižší podlaží a chodbu jsem zvolil jako "nevytápěný prostor  -  zaškrtnul jsem výpočet dle ČSN EN ISO 13789. Do jednotlivých záložek jsem zadefinoval stěny schodiště, stěny nejnižšího podlaží, okna atd. (tj. konstrukce na styku s exteriérem). Dále jsem nadefinoval konstrukce na styku s interiérem - stěny schodiště a strop suterénu.
Když zadám konstrukce na styku s interiérem - stěny schodiště a strop suterénu s jejich skutečnými Učky, (tj. cca 2,0 W/m2K) tak mi sice potřeba tepla vyjde reálná, ale požadavek na Uem  mi  nevyjde. Je vcelku dost nad požadavkem. Je to také tím,že v záložce kce na styku s exterierem zadavam zeminu s Učkem cca. 2, nelze tam ovsem zadefinovat, ze to je zemina, a srazit ji např. bčkem, takže je to zřejmě uvažováno uplně stejně jako stěna s venk. vzduchem.
Mám s tím dost problém - potřebuju splnit po zateplení Uem.
Napadl mě následující postup:
Místo U podlahy nad suterénem U=2,0, bych si vedle spočítal Podlahu nad 
nevytápěným suterénem dle EN ISO 13370 (mám na to svuj excel). Najednou 
to nejsou U=2,0, ale U=0,37.
Toto "lepší" Učko bych pak dosadil jako dělící konstrukce na styku s 
interiérem. Nevím ovšem zda je toto legální. ?
Nebo ten samy zpusob, ale místo dělící kce si dle 13 370 spočítat U 
podlahy na zemině a stěn suterénu ?
Děkuji za odpověd, popř. za návrh alternativního postupu řešení.

Otázka:

Jakým způsobem zadat do programu suterén, který je z části vytápěný a z části nevytápěný? Nevytápěná část leží navíc částečně zapuštěna do svahu.

 

Otázka:

Mám dotaz na metodiku výpočtu měrného toku přes neklimatizované prostory dle ČSN EN ISO 13789 kap. 6.

Tato metodika výpočtu „b“ mi připadá logická, jednoduchá a praktická. Bohužel už ne v případě, kdy k nevytápěnému prostoru přiléhá více teplotních zón.

Nevytápěný prostor v BD
Nevytápěný prostor v BD

Na obrázku posílám nejjednodušší příklad, kdy je bytovka počítána dvouzónově a s nevytápěnou garáží sousedí obě zóny: byty podlahou nad garáží a společné prostory (schodiště, kóje) svislými stěnami:

------------------

Výpočet podle normy je založen na podílu ztrát – čím méně teče z vyt. DO   nevyt. prostoru a čím více Z nevyt. do exteriéru, tím se blíží bčko 1,0, tedy exteriéru.

Když ale počítám zóny zvlášť, zadám k interiéru pouze hraniční kci dané zóny, ale k exteriéru celou garáž. Výsledkem pak je, že se mi dopočítají dvě zcela odlišné redukce b.

Cítím, že tento výpočet je špatně – bčko by mělo být charakteristické pro konkrétní nevytápěný prostor bez ohledu jak okolí zónuji – bčko odpovídá nějaké teplotě v nevyt. prostoru, která je dána právě měrnými toky prostupem a větráním.

Napadá mě jedině spočítat si v excelu součet všech toků DO a z Z nevyt. prostoru přes všechny zóny a vytvořit si tak charakteristické bčko, které pak zadám jednoduše pomocí A.U.b, což ale opravdu není systémové.

Otázka:

Dobrý den,
počítám měrnou potřebu tepla na vytápění rodinného domu pro dotaci Zelená úsporám.
Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně započítávání skutečně vytápěné garáže či dílny.Je správnější tyto prostory do výpočtu zahrnout jako vytápěné (ovšem z plochy pro dotaci je vyškrtnout) nebo s nimi počítat jako s místnostmi nevytápěnými?
Děkuji.

< 1 2 3 4 5 Stránka 6 7 8 9 10 11 .. 26 >