zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat čistě v teoretické rovině, zda lze vůbec navrhnout systém přípravy TUV pro menší RD tak, aby ve výsledném hodnocení ENB spadl do kategorie A. 

Vzhledem k parametrům referenční budovy dle TNI 730331:

TUV dle TNI 730331 reference
TUV dle TNI 730331 reference

se mi i při sebelepší účinnost zdroje tepla (99%), či při zadání tepelného čerpadla s vysokým COP, super zaizolované akum. nádrži i krátkých rozvodů, úsporném oběh. čerpadle se nedaří ke kategorii A ani přiblížit (max. kategorie B).

Při použití i předimenzované solární soutavy sice dokážu vyrobit hodně energie, ale tato se v protokolu neodčítá od dodané energie na přípravu TV za rok EP,W (ač se to v poznámce protokolu píše). Ve skutečnosti mi vychází shodná dodaná energie na přípravu TV se soláry i bez nich.

Jak by tedy čistě teoreticky měl vypadat sytém ohřevu TUV v běžném rodinném domě, aby měl ambice na kategorii A en. náročnosti na přípravu TVU? Předem děkuji moc za názor, tip. 

Otázka:

Obracím se na Vás s dotazem, zda je možné zadávat u objektu bez nuceného větrání pro program NZU 2013 výměnu vzduchu v objektu tak, jak tomu bylo u předchozího programu Zelená úsporám, kdy postup byl následující:

U stávajícího stavu se v záložce větraní zadalo:
- objemový tok přiváděného vzduchu 70 m3/h
- objemový tok odváděného vzduchu 70 m3/h
- procento času s nuceným větráním 100%
- účinnost zpětného získávání tepla 0%
- intenzita výměny při tlakovém rozdílu *4,5 1/h*

Pro nový stav při zateplení obálky budovy a náhradě výplní otvorů se zadani změnilo pouze pro:
- intenzita výměny při tlakovém rozdílu *2,0 1/h*

Tímto postupem se potom u nového stavu zohlednilo snížení intenzity výměny vzduchu a snížila se tepelná ztráta větráním.
Je možné tento postup tedy použit i nyní v novém programu ZELENA USPORAM 2013?

Vliv zadání větrání na dodané energie

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

28.08.2013 19.55 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 13711x

Otázka:

Zajimalo by mě, když počítám PENB a mám dva totožné domy a u jednoho místo klasického větrání použiji vzduchotechnickou jednotku s rekuperací, sníží se mi dodaná energie na vytápění, což je jasné,ale zvýší se mi dodaná energie na ohřev vody, čím je to způsobeno.Děkuji

Akumulační nádrž

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

23.08.2013 22.04 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 13483x

Otázka:

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jakým způsobem zohlednit v výpočtu energie, že u kotle je akumulační nádrž (ztrátu). Nikde ve výpočtu nejde zadat. Jak počítat pokud mam teplovdušné kamna a kotel. Problém nastává u pomocných energií. Pro kamna nejsou žádné potřeba. Děkuji

solar2Úvodem

Nad vhodným zadáním osvětlení u nebytových budov při zpracování PENB jsme na našich stránkách již několikrát diskutovali, ale protože jde o opravdu závažný problém a protože si s ním řada uživatelů neví rady, zařazuji pro připomenutí po několika měsících toto téma znovu....


Otázka:

Rád bych požádal o konzultaci ke zpracovávanému PENBu pro stavební úpravy bývalé zemědělské stavby (kravína).

V původním zemědělském objektu byla před několika lety vestavěna turistická ubytovna. Nyní se investor rozhodl tuho ubytovnu rozšířit do nevyužívaného půdního prostoru. Na rozšiřovanou část proto zpracovávám PENB v režimu “změna dokončené budovy”. Vzhledem k sezónnímu využití je s SÚ domluveno, že nové konstrukce nemusí splňovat doporučené hodnoty prostupu tepla, protože tato investice by byla nenávratná.

Z výpočtu mi i tak vychází, dle mého názoru, nereálné zatřídění ukazatele ENB pro vytápění do kategorie G. Toto zatřídění je neměnné i při úpravách projektu (prostupy tepla, účinnosti zdroje, distribuční soustavy a pod.)

Z protokolů k výpočtu jsem vyčetl výrazně vyšší podíl vnitřních zisků u referenční budovy a domnívám se, že to by mohl být ten problém. Tento faktor však nedokážu u hodnocené budovy upravit tak, aby se neměnil i u budovy referenční.

Prosím můžete mi poradit, kde by mohla být při zadávání chyba? (úlohu jsem zakládal několikrát a výsledek je vždy stejný). U jiných projektů mi zatřídění ENB pro vytápění vychází “reálné”.

< 1 .. 28 29 30 31 32 Stránka 33 34 35 36 37 38 .. 57 >