zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

ZOOM: Zadání dvou FV systémů s různým využitím vyrobené elektřiny

Následující detailní návod ukazuje, jakým způsobem lze v programu Energie zadat pro rodinný dům (modelovaný jako jedna zóna) instalaci dvou FV systémů, jejichž produkce se využívá na různé účely. Inspirací byl dotaz:


Řeším situaci v RD, kde bude 4 kWp FV systém s tím, že 2 kWp půjdou do zásobníku TV, který bude mít zároveň možnost dohřevu EE. Zbylé 2 kWp budou napojeny na AKU nádrž, která bude natápěna kotlem na biomasu, ale už nebude možnost el.dohřevem. Zde tuto situaci správně ošetřit ve výpočtu v Energii?

Otázka:

Řeším rodinný dům, který bude mít FV v ostrovním režimu (s bateriemi) s tím, že zbylý nedostatek elektřiny pokryje LPG elektrocentrála. K vytápění bude sloužit kotel na biomasu.

Jak tuto situaci zadat, aby se mi ve výsledcích stále neobjevovala "elektřina ze sítě"?

Zadávání údajů u budov s časově proměnným provozem

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

03.12.2018 17.19 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 69466x

Otázka:

Zajímalo by mě, jak správně počítat s větráním u nebytových prostor (komerční, prodejny apod).

V TNI 730331 jsou uvedeny parametry využití - například u budovy pro obchodní účely (prodejní plochy) je uvedeno 0,5 1/h. Měl by se při zadávání zohlednit provoz prodejny (12h/denně), což by znamenalo 0,25 1/h?

Otázka:

Opakovaně byly na blogu řešeny možnosti uprav profilů obytných zón. Já ji teď např. provádím kvůli nastavení požadované osvětlenosti v chodbách v souladu s projektem (normová je mnohem vyšší, takže by navržené osvětlení vycházelo výrazně uspornější).

Jenže pak je zóna Energií hodnocena bez možnosti nastavení jako jiná než obytná a s jiným snížením referenční neobnovitelné energie - a to je vážný rozpor s vyhláškou.

Nebo se pletu?

Otázka:

Zajímalo by mne, jak lze zjistit, že výpočet využití elektřiny z fotovoltaiky v budově pracuje s energií uloženou do baterií. Když se podívám na výstupy, tak mi nesedí součet využité energie a energie exportované do sítě s množstvím vyrobené energie. Nechybí tam někde energie uložená v bateriích? Neměla by se ještě dopočítat energie z baterií jako (výroba-spotřeba-výstup do sítě)?

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 57 >