zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Je možné po 1.1.12023 používat Energii 2021 /která má modul na posouzení  FVE/  na objekty, kde není chlazení a úprava vlhkosti, ale třeba je tam FVE?

Bylo by to ve smyslu vyhl. 264 možné, když ten modul již počítá s hodinovým krokem FVE?

Zadání rekuperační jednotky

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny | Energie » 07 OZE a primární energie

29.06.2011 16.12 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 9 komentářů | Přečteno: 25880x

Otázka:

Chtěl bych požádat o pomoc při zadání systémů TZB objektu pro PENB. Jedná se nízkoenergetický rodinný dům (měrná potřeba tepla na vytápění budovy dle TNI = 17 kWh/(m2.a)) s jednotkou NILAN VP18  + el. lokálně přímotopy.

Nilan  VP  18  je  větrací  jednotka  s  aktivní  rekuperací  tepla  a  přípravou  teplé  užitkové  vody. Rekuperací tepla odpadního vzduchu je zajištěn ohřev přiváděného vzduchu a ohřev  užitkové  vody.

Popis jednotky viz http://www.nilan.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=35

Tech. parametry viz http://www.nilan.cz/images/soubory/46-nilan-18-technicke-udaje.pdf

Chtěl jsem se zeptat, jak zadat příznivý vliv rekuperovaného tepla do TUV. V liště Větrání  či v liště TUV/UT (kde se TČ zadává)? Bohužel výrobce  účinnost zpětného získávání tepla (jako u běžných rekuperačních jednotek ) neuvádí.

Je zde uvedena jen hodnota výkonu TČ 4,4 a ukazatel výkonu pro přípravu TUV 3,69 (s ohledem na současné ohřátí přívodního vzduchu ) … což by se asi dalo použít při zdání TČ v liště zdroje tepla a zadat TČ dvě s různým poměr mezi a příkonem TČ a pak pro TUV využít to s nižším a v liště větrání nechat účinnost zpětného získávání tepla 0%?

El. přímotopy pak zadat jako další zdroj tepla a „odhadnout“ (rozpočítat ) procentní podíl na celkové potřebě tepelné energie (výkon jednotky cca 2kW rozdělit na TUV +  UT  a na přímotopy nechat zbytek co nepokryje TČ ) .  Orientační tepelná ztráta objektu je 2,9kW.

Otázka:

Hodnotím využitelnost FV systému v RD, kde je akumulační nádrž pro přípravu TV (standardně ohřívaná elektrickým kotlem). Potřebuji zadat akumulaci přebytků z FVE do této akumulační nádrže. Bez zadání akumulace do nádrže mi vychází velmi malá míra využití elektřiny z FVE.

Primární energie a solární kolektory

Kategorie » téma: Energie » 07 OZE a primární energie

14.07.2010 22.40 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 7 komentářů | Přečteno: 19779x

Otázka:

Ze SFŽP jsem dostal k výpočtu v programu ENERGIE 2009 následující připomínky:

"Solární systém se ve výpočtu primární energie již nezahrnuje do energonositelů, v programu Energie je již zahrnut v předchozí části výpočtu." "Solární systém by se neměl započítávat do záložky primární energie, byl již odečten v přepočtu na spotřebu TV, případně na vytápění. Primární energie ze solárů by se měla navíc připočíst k výsledkům z protokolu energie, která tento výpočet zatím počítá nepřesně."

Na to jsem odpověděl ve smyslu, že jsem přesvědčen o správnosti zadání a již se mi nikdo ze SFŽP neozval.

Po obdržení opětovné stejné připomínky k jinému projektu toto chci raději prověřit. V příloze zasílám předmětný výpočet. Jedná se o pasivní dům se solárními kolektory na ohřev vody a přitápění. Na kartu energonositelé jsem zadal jednotlivé zdroje s jejich procentuálním podílem.

Nevím, co by mělo být jinak? Resp. můžete prosím poradit, co tím asi myslí?

Otázka:

Rád bych Vás požádal o vysvětlení změny ve výpočtu mezi Energií 2021 a Energií 2023.

Jedná se o množství elektřiny vyrobené FV články zahrnuté do výpočtu primární energie. V verzi 2021 vychází produkce 3,269 MWh, přičemž do hodnocení primární energie se zahrne 1,963 MWh. Ve verzi 2023 je produkce 3,292 MWh, ale do výpočtu primární energie se uvažuje jen 0,807 MWh.

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 18 >