zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Jsou do výpočtu obvodových konstruktí (stěny, střecha), při volbě zahrnutí "vlivu tepelných vazeb" paušální přirážkou, již zahrnuty veškeré tepelné vazby a mosty?

Otázka:

Je možné zanedbat vliv systematických tepelných mostů u výpočtu součinitele prostupu tepla, pokud při kontaktním zateplení EPS 120mm jsou použity celoplastové hmoždinky, které se zafrézují do polystyrenu a překryjí EPS víčkem?

Otázka:

Pokud zadávám vliv tepelných vazeb pro stávající nezateplené budovy, je možné je uvažovat 0,1 W/m2K a při zateplení uvažovat hodnotu pro nízkoenergetické domy 0,02 W/m2K, která je v programu již přednastavená a na fondu argumentovat tím, že nově zateplený RD je nízkoenergetický? Jedná se o Zelenou úsporám.

Panelový dům (G57): lineární činitel prostupu tepla.

Kategorie » téma: Energie » 08 Tepelné mosty

27.04.2010 15.55 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17978x

Otázka:

Při výpočtu energetického hodnocení panelového domu (konstrukční soustava G57) zadávám lineární činitelé prostupu tepla pro tepelné vazby mezi konstrukcemi přesně a ne pomocí přirážky.
V původním stavu mi ale při zadání všech vazeb vyšel měrný tok tepelnými mosty záporný tj. -74,366 W/K.
Ve stavu po zateplení 43,694 W/K. Celková plocha obalových konstrukcí je 1140,8 m2.
Podle ČSN 730540 je možné zadávat průměrný vliv tepelných vazeb, kdy se uvádí standardní hodnota pro původní stav  0,1 W/m2K. Mě ale v původním stavu žádná přirážka k tepelné ztrátě nevznikla.
Mám tedy raději zadávat tepelné vazby jen přirážkou, abych byla na straně bezpečnosti?

Otázka:

1) jak je to s navyšováním součinitele prostupu tepla stavebních konstrukcí při výpočtech Průkazů energetické náročnosti budov? 10%? Někdy totiž může zvýšení o 10% znamenat nesplnění požadované hodnoty.

2) jak se mám zachovat, když počítám, PENB na výrobní halu, která je rekonstruovaná a neobsahuje ani po rekonstrukci tepelnou izolaci v podlaze na zemině z důvodu vysokého požadavku na zatížení.

Součinitel U není tedy splněn ani na požadovanou hodnotu. Měla bych trvat na přepracování konstrukce podlahy u projektanta, nebo lze s touto hodnotou počítat a v protokolu PENB v části 5 (tepelně technické vlastnosti budovy) napsat, že stavební konstrukce podlahy nesplňuje požadované hodnoty? Nevrátí se s tímhle projekt z úřadu s požadavkem na přepracování? Myslím, že tato varianta může přinést problémy.

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 >