zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Zpracovávám PENB pro nástavbu dvou pater BD jako novostabu (navýšení nad 25% plochy). PENB plní bez problémů Uem a dodanou energii. Pro neobnovitelnou primární energii vyšlo, že je nástavba v třídě C, ale požadavky nejsou splněny. Konkrétně jde o tyto hodnoty:

Požadavek:  ref. měrná neob. prim. energie E,pN,A,R:    154 kWh/(m2.a)

          pro zatřídění do klasif. třídy se použije         171 kWh/(m2.a)

Výsledky výpočtu:  měrná neob. prim. energie E,pN,A:    167 kWh/(m2.a)

Měl jsem za to, že u novostavby se zatřídění do tříd kryje s ref. budovou.  Znamená to tedy, že požadavek není splněn?

Otázka:

Počítám novostavbu RD v Energii 2019-7 a zadávám, že jde o RD s téměř nulovou spotřebou energie. Zde bych rád rozklíčoval požadavek na neobnovitelnou energii.

Referenční budova mě vyšla 168 kWh/m2.a a pro zatřídění do klas. třídy vychází 243 kWh/m2.a.

Jak získám požadavek na budovu s téměř nulovou spotřebou, když si vezmu 243 x 0,75 (neboli snížení o 25% - vyhláška 78/2013 Tab. 5.) = 182 kWh/m2.a což nesedí s referenční hodnotou?

Další vydání našeho retro občasníku se týká tématu, které průběžně diskutujeme od roku 2013: zpracování průkazu energetické náročnosti budovy pro budovu, která podstupuje větší změnu a současně je doplňována o velkou nástavbu či přístavbu.

Inspirací byl následující dotaz:


Hodnotím částečnou rekonstrukci objektu s půdní nástavbou s větší plochou než 25% původní plochy.

Nástavbu posuzuji jako novostavbu samostatným PENB. Poté vyhotovuji druhý PENB na celou budovu jako větší změnu dokončené budovy, ale v tomto kompletním již nezaškrtávám u konstrukcí nástavby položku „měněné konstrukce“, protože již bylo řešeno průkazem na „novostavbu přístavby“ a posuzuju jen zbylé měněné mimo nástavbu.

Je to správně?

Otázka:

Lze v Energii 2017 získat podrobná data o ukládání získané elektřiny z FV systému do baterií, nebo program toto pouze zobrazuje v grafu v protokolu o výpočtu?

Program pracuje s produkcí (hodinovou) elektřiny 1 fotovoltaického panelu zaokrouhlené na celé Watty? V souboru *_HodinovyVypocetFV.csv se produkce ukládají v celých Wattech.

Jednou z novinek Energie 2017.2 je upravený tisk vypočtené spotřeby energie v kogeneračních jednotkách. Podívejme se na konkrétním příkladu trochu podrobněji na to, co vše lze z protokolu o výpočtu nově zjistit a jaké jsou rozdíly oproti dosavadnímu tisku.

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 42 >