zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Další vydání našeho retro občasníku se vrací k tématu zadání a výpočtu doporučených opatření a jejich zápisu do energetického průkazu.

Inspirací byl následující dotaz:


Jak zadám STANOVENÍ DOPORUČENÝCH OPATŘENÍ PRO SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (myslím tu tabulku, kde zadávám konkrétní hodnoty úspor třeba neobnovitelné primární energie např. u vytápění)?

Jaké soubory nahrávat do ENEXu?

Kategorie » téma: Energie » 09 Výstupní data

08.12.2020 12.20 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 56560x

Otázka:

Měl bych dotaz ke vkládání informací do ENEX:
V Energii je v menu Soubor funkce "Exportovat do formátu ZIP". Když si takto vygenerovaný ZIP soubor otevřu, obsahuje 23 souborů, vč. PENB, obrázku pro PENB i XML pro ENEX.
Z ENEX-MPO jsem 12.11.2020 obdržel mail s popisem častých chyb při vkládání informací do ENEX a popisem jak správně postupovat, ve kterém je mj. uvedeno:
...
V praxi to znamená následující:
1. Soubor s příponou xml je určen k nahrání dat do tabulky evidence – vztahuje se tedy k povinnosti vložit do evidence průkaz energetické náročnosti, neobsahuje vstupní data.
2. Soubor nebo soubory vstupních dat otevíratelných ve zpracovatelském programu jsou:
•pro program DekSoft ...
•pro program Energie jde o celý adresář (13 souborů) projektu; do ENEXu se vloží buď všech 13 souborů nebo zkomprimovaný adresář obsahující tyto soubory

ENEX tedy vyžaduje 13 souborů, Energie dodává 23 souborů. Předpokládám, ty soubory "navíc" jsou všechny s příponou OUT, PDF, JPG a XML. A asi i ENX.
Bylo by proto možné do menu Soubor přidat funkci "Exportovat do formátu ZIP pro ENEX", která by zazipovala jen ty opravdu nutné soubory?

Otázka:

Řeším provoz MŠ s vytápěním a chlazením a nedokáži docílit toho, aby o prázdninách (červenec, srpen), kdy je MŠ mimo provoz, byla potřeba energie pro chlazení nulová.

Nastavil jsem vlastní profil (pro letní měsíce jsem všechny hodnoty nastavil na 0) a přesto je tam pořád chlazení s poměrně vysokou spotřebou.

Mohli byste mi prosím pomoci?

Otázka:

Měl bych na vás dotaz ohledně energetické náročnosti v Energii 2020. Momentálně používám verzi 2020.7 a jde mi konkrétně o bilanci větrání.

Řeším nebytový objekt jako novostavbu s přirozeným větráním se zadáním dle profilu dle ČSN a zarazilo mě, že tepelný tok větráním hodnocené budovy (267,356 W/K) vychází značně rozdílně než tepelný tok větráním referenční budovy (194,714 W/K).

Neměl by v případě přirozeného větrání vycházet tepelný tok pro hodnocenou a referenční budovu totožný?

Otázka:

Nerozumím tomu, proč se mi zobrazuje v tabulce potřeby tepla na vytápění pro budovu se 2 zónami pokles vnitřních a solárních zisků zisků v květnu oproti dubnu (stejně tak jsou zisky menší v září oproti říjnu).

Když se podívám na tabulky potřeby tepla pro jednotlivé zóny, tak tam solární zisky směrem k létu stoupají a směrem k zimě klesají.

Proč se to pro celou budovu chová jinak?

< 1 2 Stránka 3 4 5 6 7 8 .. 44 >