zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Lze ve výsledcích programu Energie najít někde délku otopného období a délku období, kdy je nutné chladit?

Když se o dodané energii na chlazení a energii odevzdané z budovy do okolí psalo na našem blogu poprvé, vzbudilo to tak malý ohlas (viz http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/dodana-energie-na-chlazeni-a-energie-odevzdana-do-okolniho-prostredi/), že jsem si na ten dávný příspěvek ani nevzpomněl... a nezařadil tudíž tento příspěvek hned do správného volného seriálu. Téma se ovšem stalo postupně asi natolik kontroverzním, že po 3 letech vzbudilo mnohem vzrušenější debatu. Na jejím začátku byl dotaz:


Když nyní program Energie prochází revizí, tak mne tak napadá, zdali je správné, že Energie nehodnotí energii okolního prostředí získanou tepelným čerpadlem pro chlazení.

Např. Mám-li v budově tepelné čerpadlo pro chlazení, tedy pro chlazení získávám energii okolního prostředí, pak se započítává pouze energie do tepelného čerpadla vložená (vesměs elektřina), mám-li však v budově tepelné čerpadlo pro vytápění, přípravu TV pak se získaná energie okolního prostředí započítává.

Otázka:

Při vystavování protokolu PENB, kdy budova je hodnocena jako větší změna dle §6 odst.2c), jsou u zón s návrhovou teplotou vnitřního prostředí mimo rozmezí 18-22°C používány referenční hodnoty měněných prvků stejné jako pro návrhovou teplotu ve výše zmíněném rozmezí.

Dle mého názoru v rozporu s č.78/2013 Sb. a ČSN 730540-2. Je tomu tak, nebo špatně rozumím znění vyhlášky?

Děkuji za vysvětlení.

Otázka:

Chtěl bych se zeptat, kde v programu Energie 2020 nastavím "Údaje o projektové dokumentaci stavby"?

V protokolu PENB se mi na poslední straně automaticky vypsalo "Průkaz není součástí projektové dokumentace stavebního záměru" což v mém případě je.

Kde toto nastavím?

Vzhledem k tomu, že jsme na sociálních sítích zaznamenali různé šířící se konspirační teorie o tom, proč vycházejí podle nové vyhlášky horší výsledky potřeby tepla na vytápění, zařazujeme po čase opět náš retro občasník a připomínáme několik starších článků. 

Zvýšení vypočtené potřeby tepla na vytápění nesouvisí totiž v podstatě nijak s novou vyhláškou č. 264/2020 Sb. či s novou verzí programu. Ve skutečnosti je to důsledek zrušení normy EN ISO 13790 a zavedení nových výpočetních postupů podle EN ISO 52016-1, které proběhlo v ČR již v roce 2018. Specialisté, kteří drží rádi prst na tepu doby (pardon :-) a pořizují si včas nové verze SW (děkujeme :-), tuto nepříjemnou skutečnost zjistili již před více než rokem po zakoupení Energie 2019 - tedy prvního programu, který platnou EN ISO 52016-1 používal.

< 1 2 3 4 Stránka 5 6 7 8 9 10 .. 44 >