zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Import skladeb z programu Teplo do programu Energie 2017

Kategorie » téma: Teplo | Energie » 10 Ostatní

27.09.2017 22.55 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 58401x

Otázka:

Zajímalo by mne, jestli bude import skladeb z Tepla do Energie fungovat i v případě Tepla 2010 a Energie 2017?

Otázka:

Potřeboval bych poradit, jakým způsobem zahrnout do PENB bazén s příslušenstvím (wc, sprchy, ochlazovna sauny..), který je součástí budovy penzionu.

Tyto prostory uvažuji jako jednu zónu. Voda v bazénu je ohřívána plynovým kotlem na 25°C a vzduch na 29°C. Samotné obalové konstrukce bazénu nejsou izolované - pouze ŽB vana uložená v terénu.

Otázka:

V pátek vydalo NZÚ prohlášení, že dochází ke zrušení Metodických pokynů a plně akceptují PENBy zpracované dle nové vyhlášky také pro dotační programy.

Nebylo by proto vhodné odstranit podzóny typu NZÚ z programu Energie 2020? Aby nedocházelo k jejich používání pro dotační účely?

Po souhlasu zástupce zpracovatele uveřejňujeme odkaz na dokument, který obsahuje doporučené hodnoty často poptávaných účinností přímotopných systémů vytápění.

Dokument byl sice zpracován ještě v době platnosti vyhlášky 78/2013 Sb., ale přesto máme za to, že může řadě specialistů pomoci.

Když se o dodané energii na chlazení a energii odevzdané z budovy do okolí psalo na našem blogu poprvé, vzbudilo to tak malý ohlas (viz http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/dodana-energie-na-chlazeni-a-energie-odevzdana-do-okolniho-prostredi/), že jsem si na ten dávný příspěvek ani nevzpomněl... a nezařadil tudíž tento příspěvek hned do správného volného seriálu. Téma se ovšem stalo postupně asi natolik kontroverzním, že po 3 letech vzbudilo mnohem vzrušenější debatu. Na jejím začátku byl dotaz:


Když nyní program Energie prochází revizí, tak mne tak napadá, zdali je správné, že Energie nehodnotí energii okolního prostředí získanou tepelným čerpadlem pro chlazení.

Např. Mám-li v budově tepelné čerpadlo pro chlazení, tedy pro chlazení získávám energii okolního prostředí, pak se započítává pouze energie do tepelného čerpadla vložená (vesměs elektřina), mám-li však v budově tepelné čerpadlo pro vytápění, přípravu TV pak se získaná energie okolního prostředí započítává.

< 1 Stránka 2 3 4 5 6 7 .. 19 >