zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Zkouším vyvolat generáto PENB do PDF a neustále se mi ukazuje chybové hlášení:

Chyba při vyvolání generátoru PENB
Chyba při vyvolání generátoru PENB

a to i po opakovaném přepočítání úlohy. Jak mám postupovat, aby chyba zmizela?

Otázka:

Chtěl bych se zeptat, zdali se nějak zohledňují zasklené balkóny v panelových domech při výpočtu PENB v Energii 2013. Systém jejich používání bude asi dost různý a nestandartní - stále otevřene zasklení a na druhé straně stále otevřené balkonové dveře do zasklenéhio balkónu.

Otázka:

Zajímalo by mne, zda nevíte, kde najít jednoduché výpočty jednotlivých hodnot z tabulky 5 v PENB?

N-uzlový model a příliš mnoho tenkých vrstev

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Energie » 10 Ostatní

04.02.2023 16.22 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 20295x

Pokud zkoušíte experimentovat s pomalejším výpočtem n-uzlovým hodinovým modelem, doporučujeme zadávat pro obalové konstrukce co nejméně extrémně tenkých vrstev (folie, hydroziolace, stěrky, nátěry).Tyto vrstvy nemají z hlediska výpočtu potřeb energie na vytápění a/nebo chlazení žádný význam, ale - jak jsme tento týden zjistili - mohou dosti významně rozhodit numerickou stabilitu výpočtu.

To, že má n-uzlový model občas potíže s numerickou stabilitou, jsme už na blogu vícekrát diskutovali. I to, že pro jejich spolehlivé odstranění by bylo nutné zkrátit výpočetní krok - a tím bohužel několikanásobně prodloužit výpočet. Po dalších zkušenostech doplňuji, že pokud je ve skladbě více velmi tenkých vrstev, musela by se pro spolehlivou numerickou stabilitu rozdělit na mnohem větší počet konečných prvků než dosud. Což opět není dost dobře prakticky možné kvůli dopadům na délku výpočtu.

Pokud tedy zadáváte do výpočtu skladby konstrukcí včetně všech tenkých vrstev (folií, parozábran, asfaltových pásů, separačních vrstev, stěrek, lepidel, nátěrů apod.), používejte prosím pro výpočet vždy přednostně 5-uzlový model.

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 38 >