zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Zadání přirážky deltaU v katalozích pro Teplo a Energii

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Teplo

29.04.2010 17.02 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 22614x

Otázka:

Jakým způsobem mohu zadat přirážku delta U v katalozích (pro Teplo a Energii), aby se následně přenesla z programu Teplo do programu Energie?

Otázka:

Vyhláška č. 264/2020 Sb. požaduje výpočet s hodinovým krokem pouze pro specifikované případy (v budovách nebo zónách s chlazením, úpravou vlhkosti nebo s výrobou elektrické energie). Podle mého názoru tedy není důvod v ostatních případech nevyužít měsíční krok výpočtu.

V této souvislosti bych tedy měl několik dotazů:

- Energie 2023 umožňuje výpočet pouze v hodinovém kroku (alespoň jinou volbu jsem nenašel). Nevím, jestli je to schůdné, ale bude někdy umožňovat i původní měsíční krok, nebo je výpočtová metoda natolik neslučitelná, že to nebude možné?

- Pokud tato možnost nebude, bude dále paralelně udržována metodika umožňující měsíční krok, tedy např. Energie 2021. Jak se bude v budoucnu řešit například příklad revize PENB zpracovaného před 31.12.2022. Osobně jsem se setkal s případy, kdy bylo nutno vstoupit do případů i několik let starých (například při dotacích…).

- Máte z jednání s odpovědnými orgány (MPO, SEI..) nějaké poznatky o tom, jestli budou umožňovat v případech, kdy legislativa nevyžaduje hodinový krok, původní řešení na bázi měsíčního kroku? Podle mého názoru je to problém. Jednak bude převládat jistá setrvačnost a možná i pohodlnost, tedy vše podle hodinového kroku a také budou podle mého názoru obecně různé metody vykazovat různé výsledky.

Záznam pětiminutovky z 2.3.2021

Kategorie » téma: Energie » Obecně

11.05.2021 14.20 | Pavel Šála | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 37812x

V tomto příspěvku lze shlédnout záznam z pětiminutovky z 2.3. 2021. Šlo o zadání nuceného větrání.

Vážení zákazníci,

především v souvislosti s přechodem stávajících zákazníků společnosti Protech jsme si uvědomili, že struktura programů Svoboda software je jiná, než u programů společnosti Protech. Pro lepší orientaci níže najdete tabulku s běžnými úlohami a informací, který program z naší nabídky je pokryje.

Pavel Šála

Čtvrtá bezplatná aktualizace programu Energie 2016.4 prochází poslední fází testování a bude v dohledné době umístěna k volnému stažení na www.kcad.cz.

Hlavní novinka programu je zřejmá už z nadpisu příspěvku. Po několika letech diskusí a příprav byla specialisty MPO ČR definována letos na podzim struktura souboru ve formátu XML, který umožní přenášení vypočtených údajů z programů do tzv. hlášenek systému ENEX.

Program Energie 2016.4 ukládá data vyžadovaná systémem ENEX do adresáře s úlohou pod názvem xyz_DataProENEX.XML, kde xyz je jméno úlohy. Po přihlášení do databáze ENEX lze tento soubor jednoduše načíst a na webovém rozhraní ENEXu před odesláním dat do databáze ještě všechny údaje zkontrolovat a případně doplnit či upravit:

Načtení XML souboru do ENEXu
Načtení XML souboru do ENEXu

V souvislosti s generováním souboru XML pro ENEX bylo nutné doplnit pro všechny zdroje tepla a chladu další vstupní údaj: typ zdroje podle číselníků MPO. Výběr z možných typů zdrojů je k dispozici na formuláři pro popis zóny, a to vždy na záložce Údaje pro PENB a ENEX.

Seznam dalších novinek najdete dále...

< 1 .. 17 18 19 20 21 Stránka 22 23 24 25 26 27 .. 81 >