zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Energie 2020.8: nové funkce v novém roce

Kategorie » téma: Energie » Obecně

16.01.2021 18.01 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 24 komentářů | Přečteno: 59435x

Navzdory adventu a vánočním svátkům jsme po celý prosinec dostávali další náměty a tipy na úpravu programu Energie. Většinu z nich jsme zapracovali do první letošní bezplatné aktualizace Energie 2020.8, kterou jsme sice nestačili dokončit stylově "pod stromeček", ale snad ji i tak můžeme prezentovat coby opožděný dárek našim zákazníkům.

Změny se v novince, která bude dostupná ke stažení během příštího týdne na www.kcad.cz, nesoustředily na jednu jedinou oblast, ale týkají se výpočtu, uživatelského rozhraní i výstupních souborů. Jejich stručný přehled najdete dále v článku...

Energie 2023.3: Různé drobnější změny a opravy

Kategorie » téma: Energie » Obecně

30.01.2023 20.07 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 16 komentářů | Přečteno: 31545x

V brzké době umístíme na www.kcad.cz třetí bezplatnou aktualizaci Energie 2023.3.

Tentokrát jde spíše o drobnější změny a opravy chyb, které se u většiny hodnocených budov pravděpodobně běžně neprojeví. Asi nejpodstatnější úpravou je korekce výpočtu využitelnosti energie ze solárních kolektorů v budově, která obsahuje kromě zóny s kolektory také zónu či zóny bez kolektorů a bez spotřeby teplé vody.

Další update plánujeme zveřejnit až po dokončení zásadních úprav zadání spotřeb energie v nevytápěných prostorech, což si zřejmě vyžádá několikatýdenní práci (cílem je plná podpora zadávání provozních hodnot po hodinách). V případě potřeby budeme ale samozřejmě s dalším update reagovat i rychleji.

Podrobnější přehled novinek v Energii 2023.3 najdete dále v článku...


Poznámky k nové instalaci Energie

Kategorie » téma: Energie » Obecně

04.06.2013 10.38 | Pavel Šála , Zbyněk Svoboda | Komentáře: 15 komentářů | Přečteno: 25367x

Před tím, než si novou Energii 2013.2 nainstalujete, je třeba nejprve zazálohovat úlohy, odinstalovat původní verzi programu, a teprve poté rozbalit zip s novou Energií a nainstalovat, nejlépe přímo na disk, např. C:\energie 2013. Umístění v Program Files může v některých případech zlobit.

Instalaci nové verze lze samozřejmě provést i do prázdného adresáře po odinstalované předchozí verzi.

Dále je nutné mít Adobe Reader ve verzi 11 a vyšší, aby bylo možné ukládat texty, které do PDF dopíšete. Lze stáhnout zdarma zde: http://get.adobe.com/cz/reader/

Právě tak je nezbytné mít na počítači nainstalovaný systém .NET Framework ve verzi 4 či vyšší, jinak se PDF bohužel vůbec nevygeneruje. Ve všech novějších typech Windows je už .NET obsažen, problém může běžně nastat jen u Windows XP a starších. V případě potřeby lze systém .NET stáhnout např. zde: http://www.microsoft.com/cs-cz/download/details.aspx?id=17851

Brzy bude na www.kcad.cz umístěna ke stažení další letošní bezplatná aktualizace programu Energie.

Aktualizace na verzi 2020.3 je rozsáhlejší než předchozí aktualizace a nabízí kromě drobnějších úprav a oprav i zásadní novinku v možnostech modelování: výpočet vlivu využití odpadního tepla z chlazení na přípravu teplé vody a/nebo na vytápění.

Podrobnější popis všech novinek s ilustrativními obrázky najdete dále v článku...

Tradiční jarní aktualizace programu Energie proběhne i letos. Verze 2016 bude sice uvolněna do distribuce až později, ale na novinky v programu se můžeme podívat trochu podrobněji již teď.

Energie 2016
Energie 2016

Množství změn je, podobně jako loni, poměrně velké. Rozšířeny byly jak možnosti výpočtového modelování budov (např. volitelné započítání ztrát z rozvodů do energetické bilance, kombinace nuceného a přirozeného větrání v rámci jedné zóny či kombinace využití vyrobené elektřiny v zóně s jejím exportem), tak možnosti zadávání. V řadě případů jsme se nechali opět inspirovat náměty našich uživatelelů - velmi za ně děkujeme!

Detailní popis všech novinek najdete dále...

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 79 >