Sčítání a odečítání šraf v ACA

Kategorie » téma: AutoCAD Architecture

10.04.2009 12.56 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 11301x

Stejně jako s 3D tělesy jdou booleovské operace provádět i s křivkami a se šrafami. Na následujícím obrázku jsou dvě vyšrafované oblasti, které se navzájem překrývají. Po vybrání jedné nebo obou šrafovaných oblastí a klepnutí pravým tlačítkem myši se zobrazí kontextové menu, ze kterého je možno pod položkou AEC modify tools vybrat požadovanou operaci - v našem případě sčítání (Merge). Po zvolení Merge se ACA ještě dotáže, zda má vymazat původní objekty.

Zde je vidět výsledek po sečtení obou šrafovaných oblastí. Přitom k šrafě jde přičíst kromě šrafované oblasti i uzavřená křivka, kružnice nebo elipsa. Sčítané šrafy či křivky se přitom nemusejí dotýkat nebo překrývat. Lze tak vytvořit jednu šrafovanou oblast z více rozdělených šraf.
Sčítání jde tímto způsobem v podstatě použít i pro šrafování nových oblastí, jsou-li tyto oblasti definovány uzavřenými křivkami. Se stávající šrafou se jednoduše sečtou další oblasti, které požadujeme vyšrafovat. Šrafy těchto oblastí tvoří s původní šrafou jeden objekt.

Odečítání šraf či křivek, kružnic a elips funguje stejným způsobem jako sčítání.




hatch17

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.