Projektování dřevostaveb v AutoCADu Architecture

Kategorie » téma: AutoCAD Architecture

13.01.2012 12.08 | Jan Panoch | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 22638x

Ačkoliv pro projektování dřevostaveb existují speciální softwarové produkty nebo nadstavby, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit , že model i projektovou dokumentaci takovéto stavby lze vytvořit pomocí samotného AutoCADu Architecture a to bez jakýchkoliv nadstaveb. dr1

Kromě modelu stavby se navíc modeluje i dřevěná konstrukce. Přesto, že dřevěná konstrukce se skládá řádově ze stovek samostatných fošen a případně trámů, není větší problém díky modelování dřevěné konstrukce odhalit všechny kolize mezi jednotlivými prvky a nastavit jejich správnou délku.

Pro vytváření dřevěných prvků lze s výhodou používat entitu typu Structural Member. Přesto, že počet prvků dřevostavby je značný, je celá konstrukce tak ze 70% tvořena jedním profilem (obvykle fošnou). Celkový počet stylů (druhů profilů) se tak pohybuje obyčejně do deseti. Na styl dřevěného profilu je navázána sada vlastností, pomocí níž lze u každého prvku zjistit profil, délku a hmotnost.

dr2

Z modelu dřevěné konstrukce je velice snadné vytvořit půdorysy v různých výškových úrovních. Každý dřevěný prvek zde má své označení, kterému odpovídá položka v tabulce. Již při návrhu stavby lze tedy poměrně přesně vyčíslit počet profilů a celkovou hmotnost dřeva. Aby se v půdorysu zobrazovali vždy jen ty prvky, které potřebujeme, je třeba nastavit několik zobrazení s různými řeznými rovinami.

dr3

Svislé dřevěné stěny se v případě rámové konstrukce z fošen sestavují pro jednotlivá podlaží na podlaze v horizontální poloze a po pobytí OSB nebo jinými deskami, které zajistí prostorovou tuhost, se stěny postaví do svislé polohy. Pro sestavování dřevěných stěn slouží výkresy pohledů na jednotlivé stěny, které se opět odvozují z modelu dřevěné konstrukce a to vygenerováním pohledu na model. Pohled je stále navázán na model, takže v případě úpravy dřevěné konstrukce stačí pohledy přegenerovat.               

 

dr4

Při kreslení samotných stěn je třeba pouze v jejich stylu nastavit více komponent, než je obvyklé třeba u stěny zděné. Často se jedná o skladby s pobytím OSB nebo podobnými deskami ze strany interiéru a s přídavnou tepelnou izolací z dřevovláknitých desek na venkovním líci stěny. Na dřevovláknitých deskách pak může být buď tenkovrstvá omítka nebo dřevěný obklad na latích.

 

dr5

Stále častěji se také vyskytují skladby stěn dřevostavby s použitím Ekopanelů s lisované slámy.

 

dr6

                                                                                                    

dr7

Komentáře:

#1 | Jan Grew » stavba

03.07.2013 02.19

Velmi pěkné jsou také blokové návrhy, ty se používají, když se staví třeba z palet. Palety se nakupují v určitých rozměrech, jako mají tady http://www.herus-palety.cz/ a pak se z nich montují celé chatky nebo se z nich dělají doplnky, posezení atd

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.