řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

... při výpočtech zateplení stávajících staveb v rámci zelená úsporám jsem narazil na problém, že v katalozích jsou hlavně výrobky, které jsou používány v současnosti. Ale takové kousky jako Heraklit, tvárnice Calofrig a podobně tam nejsou. Bylo by možné do příští aktualizace katalogu nějakou kolonku historické materiály zařadit? Špatně se to hledá i na internetu, tak jsem to musel vyhrabat ještě ze starých Rochlových tabulek ;-).

(místo Heraklitu jsem dal desku velox se změněným lambda = 0,12, tvárnice calofrig lambda 0,235) Je toto dobře zadáno? Dá se obecně napsat, že hodnoty lambda udávané výrobci v Rochlovkách se dají použít do výpočtu, nebo  by se měly přenásobit nějakým bezpečnostním koeficientem?

Koeficienty přestupu tepla: "Rsi" a Rse"

Kategorie » téma: Teplo

05.10.2009 13.37 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 6 komentářů | Přečteno: 29666x

Otázka:

v programu Teplo 2009 po volbě typu konstrukce v úvodní masce - Skladba konstrukce (stěna, střecha, podlaha ) se ty to odpory při přestupu Rsi a Rse nastaví automaticky (na masce okrajové podmínky výpočtu a doplňující parametry ). Jen v případě víceplášťové konstrukce nutno zadat individuálně ? Pokud se jedná např. i o stěnu k sousedům s rozdílem teplot do 10°C tak jse Rse stále stejný dle ČSN EN ISO 6946 str. 8 a nebo nutno zadávat dle ČSN 730540-3 tabulka J.1 str. 83? Předem děkuji moc za potvrzení či vyvrácení mého názoru

Otázka 1:

chtěl jsem moc požádat o pomoc s obhajobou projektu u krajského úředníka státního fondu.. - (cituji):

"3. Pokud ve výpočtu potřeby tepla používáte pro jednotlivá okna vypočítané (různé) hodnoty Uw, pak je nutné tento výpočet doložit do posouzení dle ČSN 730540"

- do výpočtu uvažuji pro jednotlivé výplně individuální hodnoty na reálné hodnoty Uw dle rozměru a členění ...  zvládnu  nějak doložit  tento výpočet s programovým vybavením Svoboda software?

Otázka:

... "uznatelná" celková podlahová plocha pro dotační program zelená úsporám.
Dostal se mi do ruky projekt s vyznačenou vytápěnou podlahovou plochou bez spíže (viz. níže ).
Dle podmínek programu zelená úsporám v duchu energetického zákona je celkovou podlahovou plochou podlahová plocha
všech podlaží budovy vymezená mezi vnějšími stěnami, bez neobyvatelných sklepů a oddělených nevytápěných prostor.
Chtěl jsem se zeptat zda:
- není vyčlenění spíže až moc přísné
- nebo nutno opravdu spíž vyčlenit z dotační - celkové podlahové plochy a zadat ji jako přilehlý nevytápěný prostor
- alt. se spíží počítat v celkovém objemu a vnějších plochách obálky objektu a vyloučit již až s celk podlahové plochy zóny tj. plochy pro dotaci  ?
- alt. zahrnout do celk. podlahové plochy a do výpočtu zadat návrhovou vnitřní teplotu váženým průměrem s tím že pro objem spíže uvažovat např. cca 5°C
Obr.:

 

Otázka:

... dvoupodlažní rodinný dům: 2.NP je celé obytné - vytápění na 20 stupňů; 1.NP pouze jedna místnost obytná (taky 20 stupňů); ostatní místnosti v 1.NP jsou vedlejší a to :

garáž :  umístěná otopná tělesa; prádelna :  umístěná otopná tělesa; chodba : neizolované rozvody topení; kotelna : neizolované rozvody topení; sklep : neizolované rozvody topení; sklep : bez topení; sklep : bez topení.

Tyto místnosti jsou téměř všechny 1 m pod úrovní terénu. Je možné tyto vedlejší místnosti zvolit celkově jako druhou zónu, která bude částečně vytápěná a zvolit teplotu této zóny 10 stupňů?

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 6 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10