Zeptejte se nás (Stavební fyzika)

Vaše dotazy týkající se produktů - Software Svoboda odesílejte, prosíme, prostřednictvím tohoto formuláře. Odpověď na tento dotaz bude zveřejněna formou článku v placené části blogu (případně Vás kontaktujeme přímo e-mailem/telefonem)

Budou-li součástí dotazu i obrázky, či přiložené soubory apod., tak se zaregistrujte jako bloger pomocí odkazu, který najdete v pravé horní části hlavičky stránek.

Položit otázku

 *
 *
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Vaše otázky:

23.07.2024 19.31

Dobrý den, stále se potýkám s problémem zadání kcí k zemině u nevytápěných prostorů. Při editaci se mi stále objevuje "vykřičník" a musím provést změnu v nastavení "kontakt s zeminou" na "východ" a následně z "východ" na "kontakt s zeminou". Tato chyba se neprojevuje vždy, ale někdy dost zdržuje práci. Šlo by s tím něco udělat? Soubor s chybou Vám nemohu poslat, protože soubor s chybou nejde uzavřít. S pozdravem Zbyněk Chmela

Děkuji za upozornění, o této nepříjemnosti víme a bude opravena ve verzi 2025.

Potíže jsou způsobeny automatickým vkládáním hodnoty 0,6 do pohltivosti slunečního záření u podlahy na zemině (měla by tam zůstat nula). Popsané vložení proběhne jen tehdy, když se po zadání nevytápěného prostoru ještě následně otevřou/upraví skladby konstrukcí. Odstranit chybu lze nejrychleji opětovným výběrem možnosti "Kontakt se zeminou" coby orientace konstrukce. Tím se pohltivost zas vynuluje a lze pokračovat v práci s programem.

Omlouvám se za potíže a děkuji za pochopení.

Zbyněk Svoboda

18.07.2024 15.31

Dobrý den, mám jeden pozemek a na něm RD a domácí dílnu. Obě stavby jsou stavebně i provozně samostatné a mají svoje vytápění, ohřev TV i větrání s osvětlením. Na domácí dílně jsou instalovány FV panely a akumulátor. PENB budu dělat na každý objekt samostatný. Jak prosím v energii zadat, že RD bude využívat přebytky elektřiny z FV vyrobené na domácí dílně. A jak zadat v domácí dílně že se vyrobená energie využívá i v jiném objektu. Děkuji

Rychlé a méně přesné řešení: rozdělte odhadem FV panely na dvě části a ke každé budově zadejte jednu z nich.

Pomalejší a přesnější řešení: Vyhodnoťte nejprve dílnu, pro kterou nastavíte příslušné předpokládané použití elektřiny z FVE. Následně otevřte v Excelu soubor xy_HodinovaData_CelaBudova.CSV a najděte sloupeček Energy from PV panels unused in building and/or potentially exportable to network [Wh] , ve kterém jsou hodinové produkce elektřiny z fotovoltaiky, které se nespotřebovaly v dílně. Tyto hodnoty (8760 čísel ve sloupci) můžete pak přes schránku Windows jednoduše vložit jako známou hodinovou produkci FVE do zadání RD.

Otázkou je, zda u dílny zadat, že se přebytky exportují do sítě - i když půjde reálně o export do sousední budovy. Raději se na to prosím zeptejte na SEI.

Ještě doplňuji, že výše popsaný postup umožňuje zohlednit akumulátor jen v dílně. Pro RD proběhne výpočet, jako kdyby tam žádný akumulátor nebyl. Zkusit by se mohlo rozdělení akumulátoru odhadem na dvě části, které by se pak přiřadily dílně a RD. Musel by se asi postupně otestovat nejvhodnější poměr.

Popsané komplikace by samozřejmě odpadly, pokud by se obě budovy zadaly jako 2 zóny jednoho objektu. Kdybyste si s tím chtěl opravdu "pohrát", tak by bylo dobré si takový výpočet udělat... a pak zadání dvou oddělených budov ladit tak, aby součtové hodnoty dvou oddělených výpočtů odpovídaly výsledkům jedné spojené budovy.

Zbyněk Svoboda

15.07.2024 12.14

Dobrý den, jak je to momentálně za zahrnováním bazénů v obytných domech, které jsou jak součástí objektu, tak i třeba jako bazén venkovní a jsou napojeny na zdroj vytápění. Dříve bylo v energii (myslím 2021), tlačítko u ohřevu vody "Další spotřeby energie spojené s přípravou TV", teď tam nic takového není, takže vlastně jak s tím pracovat. Děkuji Čermák

Zmíněné tlačítko je v programu i nadále, ani jeho umístění se nezměnilo. Najdete ho na záložce "Teplá voda" na kartě "Podzóny, geometrie a provozní podmínky" na formuláři pro zadání zóny.

Zbyněk Svoboda

06.07.2024 11.13

Dobrý den, četl jsem na webu společnosti DEKSOFT příspěvek pojednávající o možnosti využití komerčně získaných meteodat pro tvorbu PENB při hodinovém výpočetním kroku. Energie 2023, kterou používám, pracuje s daty zpracovanými skupinou Společnosti pro techniku prostředí, tedy s normovými daty. Nikde jsem ve vyhlášce 264/2020 Sb. nenašel, že by se umožňovalo požívání komerčních meteodat pro zpracování PENB. Nebo to možné je? Pokud ano, kde lze k tomu najít příslušné ustanovení? Děkuji, Petrtyl.

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

02.07.2024 09.04

Dobrý den, prosím vás je nutné dokládat zpracovaný průkaz energetické náročnosti, kromě zápisu na ENEX? Myšleno nějakému kontrolnímu orgánu bez vyžádání? Děkuji

Vypracovaný PENB je třeba dokládat v Enexu – je třeba tam, kromě vlastního založení hlášenky, i nahrát přílohy:

- samotné PDF s PENB

- zazipovanou celou úlohu, aby mohla být při případné kontrole otevřena v softwaru, kde byla vytvořena

- xml soubor, ze kterého se pak vyplní chybějící podrobné údaje v hlášence (aby nemusely být vyplňovány ručně).

Jinak záleží na tom, k čemu se PENB zpracovává. Pokud je např.  součástí stavebního řízení, tak se dává s projektem na Stavební úřad (teď se to bude měnit), pokud je součástí žádosti o dotace, tak spolu s ostaními dokumenty příslušnému úřadu, který dotaci vyřizuje (pokud je pravidla dané dotace vyžadují). Ale Vy, jako zpracovatel PENBu, to jinam, než do Enexu nedokládáte.

Pavel Šála

23.06.2024 10.40

Dobrý den,
v poslední době klienti používají tepelná čerpadla i pro chlazení v létě. Jak to prosím zadat v energii?
děkuji

Pokud TČ funguje část roku jako zdroj chladu, zadá se mezi technická zařízení v budově 2x: jednou jako zdroj tepla s příslušným COP, a jednou jako zdroj chladu s příslušným EER.

V budově/zóně je třeba zadat nejen požadovanou vnitřní teplotu v režimu vytápění, ale i požadovanou vnitřní teplotu v režimu chlazení (tzn. budova/zóna bude vytápěná i chlazená). Jako zdroj tepla pro vytápění zvolíte TČ coby zdroj tepla, jako zdroj chladu pro chlazení zvolíte TČ coby zdroj chladu.

Zbyněk Svoboda

19.06.2024 13.34

Dobrý den, jak správně zadat adiabatické vlhčení ? Zatím postupuji podobně jako u adiabatického chlazení a zadávám učinnost zdroje zvlhčování 1000 % a nechávám elektřinu jako energonositel, protože zde je zapotřebí vysokotlaké čerpadlo (odhad max 10% veškeré energie na vlhčení)...je to správný postup ? Lze nějka zohlednit, že v zimě při adiabatickém vlhčení bude větší spotřeb na vytápění ? Děkuji Kojzar

Výpočet adiabatického zvlhčování vzduchu lze zatím provést jen orientačně tak, jak popisujete. Doplnil bych jen, že účinnost zdroje by bylo vhodné vyladit tak, aby výsledná dodaná energie na úpravu vlhkosti rámcově odpovídala očekávané spotřebě elektřiny čerpadlem. Vliv adiabatického zvlhčování na dodanou energii na vytápění zatím bohužel vyhodnotit nelze.

Plná podpora výpočtu adiabatického zvlhčování (a dalších způsobů úpravy vlhkosti vzduchu) bude k dispozici v chystané verzi 2024, která bude, půjde-li vše dobře, k dispozici začátkem srpna. K některým připravovaným novinkám v programu Energie připravíme brzy samostatný článek.

Zbyněk Svoboda

19.06.2024 08.30

Dobrý den,
zrovna řeším FV systém do novostavby RD v Energii 2023 a trochu mě zarazily výsledky. Jedná se o neobnovitelnou primární energii (NPE), kdy jsem zadal malý FV systém (3 kWp) a když jsem omylem nechal, že veškerá produkce jde na export, tak mi vyšla NPE 74 kWh/m2, kdežto když dám využití primárně v budově (míra využítí cca 73%) a zbytek na export, tak vychází NPE 87 kWh/m2, což je mnohem horší stav. Je to takto v pořádku? Čekal bych právě opak.

A jen druhý dotaz, nevíte kdy bude nová vyhláška o energetické náročnosti?

Bez znalosti konkrétního zadání se na dotazy podobného typu dá bohužel odpovědět jen zcela obecně.

Pokud veškerou produkci exportujete, tak se v souladu s platnou vyhláškou započítává do primární energie s faktorem -2,6 veškerá produkce, která v danou hodinu nepřekročí dvojnásobek celkové dodané energie. Když produkci FVE používáte v budově, tak sice také nahrazuje elektřinu (místo faktoru 2,6 se použije 0), ale pokud se v budově používají baterie, tak bude celkový efekt nutně menší, protože se negativně projeví ztráty při ukládání a odebírání elektřiny z baterií. Zda je nižší efektivita FVE z hlediska NPE způsobena tímto či jiným faktorem, bohužel nemohu vědět. Pokud byste potřeboval přesnější odpověď, pošlete nám prosím kompletní vstupní údaje.

Novela vyhlášky 264/2020 Sb. by měla platit od 1.9.2024. Bližší informace - včetně popisu některých chystaných novinek v programu Energie - uvedeme v dohledné době v samostatném článku.

Zbyněk Svoboda

19.04.2024 15.27

Neměl jsem samozřejmě na mysli referenční budovu ve smyslu 264/2020, ale refenční úlohu domu z Enegie.

Aha, takže jde o hodnocenou budovu v demo příkladu? Pokud se u ní změna tepelného odporu okenic neprojevuje (nebo jen málo), tak je to jistě zvláštní. Podívám se na to, děkuji za upozornění.

Zbyněk Svoboda

18.04.2024 23.30

Děkuji za reakci k okenicím. Doplním, že zmíněný efekt u referenčního domu v Energii je téměř stejný, když u všech oken zvolím přídavný odpor jen 0,01 m2K/W. Přijde mi značně nereálné, že by stačilo na noc zakrývat okna třeba kusem kartonu a celoroční spotřeba tepla na vytápění klesne o 25-30 %.

Myslel jsem, že diskutujeme vliv okenic na hodnocenou budovu.

Pokud jste měl na mysli vliv okenic na referenční budovu, tak ten je nulový, protože podle Tab. 1 v příloze 1 vyhlášky 264/2020 Sb. referenční budova okenice nemá (resp. naprosto přesně: tepelný odpor uzavřených okenic je vždy nulový).

Zbyněk Svoboda

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 118 >

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10