řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Exponovaný obvod

Kategorie » téma: Energie » Obecně

13.10.2010 10.01 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 4 komentářů | Přečteno: 25034x

Otázka:

Hodnotím částečně podsklepenou budovu s nevytápěným suterénem. Suterén zadávám jako nevytápěný prostor a části 1.NP, které nejsou podsklepeny, zadávám jako podlahy na terénu. Jak mám uvažovat jejich exponovaný obvod?

Druhý případ je řadový dům s nevytápěným suterénem, který navazuje na sousední nevytápěné suterény. Chtěla bych ho modelovat také jako nevytápěný prostor. Jak mám uvažovat plochy suterénních stěn?

Parametry materiálů a solární vlastnosti oken

Kategorie » téma: Stavební fyzika | Simulace

21.10.2010 16.24 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 22513x

Otázka:

Program SIMULACE 2010 obsahuje katalog materiálů. Pokud mnou požadovaný materiál v něm není, jsem schopna ho doplnit, otázkou je jestli mohu požít údaje uvedené výrobcem nebo je potřeba tyto hodnoty nějak upravit. Pokud je nutno tyto hodnoty upravit tak jakým koeficientem je máme korigovat. Existuje pro to nějaký vzorec nebo jen procentní korekce?

Při výpočtu jsme použily hodnoty pro dvojité zasklení g=0,75 a TauE=0,64 dané normou. Investor požaduje zadat hodnoty deklarované výrobcem dle certifikátu g=0,59 a TauE=0,5 pro izolační dvojsklo. Dle investora námi užité dvojité zasklení není totéž co izolační dvojsklo. Je možno použít pro výpočet hodnoty deklarované výrobcem?

Lineární činitel prostupu tepla základu stěny v případě podlahy pod terénem

Kategorie » téma: Area

27.10.2010 23.54 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 21510x

Otázka:

Počítám lineární činitel pro založení stěny standardním postupem podle EN ISO (2 výpočty, jeden detail v kompletním provedení, druhý bez stěny a základu). Podlahu mám ale umístěnou poměrně nízko - tepelná izolace v ní vychází pod terén:

Podlaha pod terénem
Podlaha pod terénem

Když stanovuji tep. tok zeminou (model s odstraněnou stěnou a základem), tak si nejsem jist, zda mám místo stěny dát zeminu či ne. Místo základu zeminu vložím, ale se stěnou si nejsem jist.

Otázka:

Neuvažujete o tom, že by jste program nastavili tak, aby počítal potřebu tepla na vytápění jen pro otopné období - tedy říjen až duben?

Otázka:

Chtěl jsme zkozultovat praktické zkušenosti se zadáváním komínového tělesa jako konstrukci ve styku s exteriérem. Dle přiloženého obrázku se jedná o masivní těleso z CPP a kemene v obvodovém zdivu z kermických tvárnic CD-INA.

Komin
Komin

Vzhledem k výraznému nepoměru součinitele prostupu tepla hlavní fasády oproti zdivu komína z kamene těžko komín zahrnout do ploch obvodového zdiva hlavní fasády.

Pokud tedy hodnotit komín plošně samostatně tak pak ho zadat váženým průmérem dvou skladeb - dvouvrstvé zdivo CPP+Kámen a zdivo CPP nen vůči větané dutině exteriérovým vzduchem...

alt. zadání jako nehomogenní konstrukci (dvouvrstvé zdivo CPP+Kámen a zdivo CPP vuči větané dutině exteriérovám vzduchem vzduchovou mezerou )  ... a nebo zkusit v Area napočítat linerání vazbu (alt. zadat do celkového hodnocení objektu dostatečnou "pořirážku" na vliv vazeb.  ... zda bude asi trochu problém s definováním parametru provětrávané dutiny. 

Podobně by se asi dalo "zabřednout" i do svislých větracích otvorů v obvodovém zdivu  ... ale ty bych viděl zohlednit v celkové přirážce na vilv vazeb v objektu.

Poznamenávám jen, že se nejedná o hlavní komínové tělseso, které by během topné sezóny bylo spiše energeticky aktivní vůči svému okolí (i interiéru ) a slouží jen pro krb občasně využívaný a tudíž jistě značný tepelný tok směre do exteriéru zapříčiňuje.   

Předem díky moc za tipy jak komín bezpečně zadat at a přitom v něm "nezabřednout"

< Stránka 1 2 3 4 .. 4 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10