řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

solar2Úvodem

Nad vhodným zadáním osvětlení u nebytových budov při zpracování PENB jsme na našich stránkách již několikrát diskutovali, ale protože jde o opravdu závažný problém a protože si s ním řada uživatelů neví rady, zařazuji pro připomenutí po několika měsících toto téma znovu....


Otázka:

Rád bych požádal o konzultaci ke zpracovávanému PENBu pro stavební úpravy bývalé zemědělské stavby (kravína).

V původním zemědělském objektu byla před několika lety vestavěna turistická ubytovna. Nyní se investor rozhodl tuho ubytovnu rozšířit do nevyužívaného půdního prostoru. Na rozšiřovanou část proto zpracovávám PENB v režimu “změna dokončené budovy”. Vzhledem k sezónnímu využití je s SÚ domluveno, že nové konstrukce nemusí splňovat doporučené hodnoty prostupu tepla, protože tato investice by byla nenávratná.

Z výpočtu mi i tak vychází, dle mého názoru, nereálné zatřídění ukazatele ENB pro vytápění do kategorie G. Toto zatřídění je neměnné i při úpravách projektu (prostupy tepla, účinnosti zdroje, distribuční soustavy a pod.)

Z protokolů k výpočtu jsem vyčetl výrazně vyšší podíl vnitřních zisků u referenční budovy a domnívám se, že to by mohl být ten problém. Tento faktor však nedokážu u hodnocené budovy upravit tak, aby se neměnil i u budovy referenční.

Prosím můžete mi poradit, kde by mohla být při zadávání chyba? (úlohu jsem zakládal několikrát a výsledek je vždy stejný). U jiných projektů mi zatřídění ENB pro vytápění vychází “reálné”.

Otázka:

Narazil jsem na problém v Energii: Objekt bez autom. regulace otopné soustavy, tj. nepočítají se tep. zisky do vytápění (var 1). Jako doporučená var. stejný objekt, jen s regulací (var 2).

PENB na var 1 s dop. var 2 je klasifikce doporučeného "B". Ale když je PENB rovnou na var 2, tak "C" - předpokládám, že je to rozdílnou referenční budovou (zisky ano/ne). Z logiky vyhlášky bych řekl, že referenční budova by měla být vždy se započítáním tepelných zisků.

Otázka:

Prosím o radu s posouzením vnitřního zateplení RD. Dostal se mi do ruky k posouzení en. náročnosti objekt s vnitřním zateplením - skladba dle PD:

- interiérové SDK desky na tmel

- EPS 70F 250mm na terče tmelu

- tvárnice BE-TONG 190mm + Výztuž 

- vnější omítka (akryl-silikonová ) 

Chtěl jsem se zeptat, jaký limit nuto volit pro celoroční bilanci zkondenzované vodní páry v konstrukci při posouzení dle ČSN 730540-2:

Mc,a musí být nižší než 0,1 kg/m2.rok nebo 3-6% plošné hmotnosti materiálu (nižší z hodnot)

nebo

Mc,a musí být nižší než 0,5 kg/m2.rok nebo 10-15% plošné hmotnosti materiálu (nižší z hodnot).

Roční množství zkondenzované vodní páry vychází Mc,a = 0,2036 kg/m2,rok. 

Otázka:

Dobrý den, 1)chtěl bych se zeptat, proč mi v energii 2013.4 ve výpočtu vybíhá odstaveček o měrném toku prostupem nevytápěného prostoru, když jsem zadal všechny hodnoty 0? 2)nešlo by v energii v kazetě stěny a střechy nějakým způsobem přehazovat pořadí zadávaných kcí ? jako je to např. v teple, kde se dá vyjmout řádka a pak zase jinam vložit. Děkuji Klein

PENB pro prodej

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Energie » 09 Výstupní data

15.08.2013 18.00 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 19188x

Otázka:

Dobrý den, posuzuji novostavbu rodinného domu, který má stavební povolení a je zapsán v katastru, pro prodej. V předchozí aktualizaci Energie 2013 nebyl problém zadat stavbu jako novou obytnou a chtít posouzení pro prodej, což v aktuální verzi už zadat nelze. Můžete mi poradit, jak tento případ do Energie zadat? Jediné, co mě napadá posuzovat novostavbu jako ostatní budovy.

< Stránka 1 2 3 4 5 .. 5 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10